"Всеки българин трябва да може да успява в България. Все повече българи се завръщат у нас, това трябва да е целта на всички ни", заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел на централния площад в Брюксел днес.

За трета поредна година тя поведе Голямото хоро в белгийската столица, започнато преди 7 години от Кристалина Георгиева, заедно с българи от 11 града в Европа.

Снимка: Официален профил във Facebook на Ева Майдел

"Избрахме да продължим седемгодишната традиция с Голямото хоро именно на Великден, защото нашите празници са моментите, в които най-често мислим за бъдещето на България. Страната ни има нужда от таланта и енергията на всеки българин, независимо в коя точка на Европа и света се намира. Затова се радвам, че днес на хорото се хванахме за ръце сънародници от цяла Европа - Брюксел, Антверпен, Лиеж, Гент, Кьолн, Маастрихт, Люксембург и други. Благодаря специално на Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" от Котел, ансамбъл "Бизоне" от Каварна, българския състав "На Хорото в Брюксел" и ансамбъл "Здравец" от Гент, които допринесоха сърцето на Европа днес да бие с български пулс", допълни Майдел, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ.

Снимка: Официален профил във Facebook на Ева Майдел

И тази година организаторите продължиха съпътстващата хорото традиция - обличането на символа на Брюксел - Манекен пис, в българска носия. Голямото хоро е част от програмата на 13-ото издание на международния фестивал Балкан Трафик (Balkan Trafik).

Снимка: Официален профил във Facebook на Ева Майдел

"През изминалите години работих за представяне на най-доброто лице на България с инициативи като Голямото хоро и Моята мечта за България. Ще продължа да го правя, защото България постигна много в Европа и показа, че българите имат дух, култура и традиции, които ще ни позволят не само да се съхраним като нация, но и да постигнем стратегическите си приоритети в Европа!" добави българският евродепутат.