9-годишният Ивелин от Сливен направи първите си стъпки след тежка операция, средствата за която събраха дарители. След репортаж за броени дни стотици хора помогнаха с над 20 000 евро, съобщи bTV.

Иво страда от детска церебрална парализа (ДЦП) и с годините състоянието му прогресивно се влошавало въпреки досегашните операции.

"Имах много моменти на отчаяние, на тъга, но стягаш се и продължаваш, когато знаеш, че става въпрос за детето ти. Получихме огромна подкрепа от много хора - от познати, непознати, близки. Най-трудният момент беше, когато трябваше да събираме пари, понеже досега сме се справяли винаги сами. На Ивко също му беше трудно тази ситуация да я приеме", разказа майката на детето Даниела Митева. 

Майката на момчето го води в класната стая

Снимка: bTV

Тя обясни, че операцията е била единствената възможност за Иво, защото лекарите са им казали, че, ако не се направи до няколко месеца, той изобщо няма да може да се движи и ще трябва да бъде в инвалидна количка.

"Изключително бързо се случиха нещата, може би в рамките на около месец се събра сумата, която не беше много малка. Всякакви хора дариха - наши познати, непознати. Искам да им кажа, че съм им безкрайно благодарна, че върнаха усмивката в лицето на детето ми", допълни жената.

"Всеки ден ходи на физиотерапия, в момента се работи здраво върху краката, но де факто мускулите му са страшно отслабнали и се работи върху тях", каза пък бащата на Иво, който сподели, че това, което се случва, е много голяма радост за семейството.

И той изказа благодарности на всички хора, които са помогнали да види първите стъпки на сина си, макар и чак когато той е на 9 години.

Бащата на Иво му помага да се придвижва

Снимка: bTV

Самото дете, с усмивка на уста, също благодари на своите съученици, които са се включили в благотворителната кампания, и изрази надежда скоро да са заедно. Ивелин каза, че се чувства много добре, въпреки че новите му маратонки са "допълнителна част към шините"...