Вируси от всякаква разновидност, които поразяват дихателната система, са често съпътстващи есенно-зимния сезон и студената пролет. Усложненията, които могат да причинят, са в широкия спектър от банално възпаление на лигавиците на устната кухина до двойна бронхопневмония и синузит. Много от средствата за терапия се използват неправилно в ранните фази на болестта като форма на превенция. Такъв е случаят с антибиотиците, които действат единствено върху бактерии, но не и върху вируси и в този смисъл имат само допълнително увреждащ организма ефект. От друга страна обаче, кога един респираторен вирус става благоприятна среда за бактериално наслагване? Отговорът е: зависи. Зависи от толкова много фактори, че най-сигурният начин е или посявка за бактериални култури, или кръвно изследване, което да верифицира наличието на висок брой левкоцити и фактор на възпаление, за да се премине към тежката артилерия. Но тъй като не всеки е склонен да си прави кръвни изследвания, а посявката отнема дни, в които картината на заболяването може драстично да се промени, много хора търсят алтернативни варианти за лечение и превенция на усложненията именно, за да не стигат до силните синтетични медикаменти.

Напоследък се наблюдава бум в продажбата и употребата на етерични масла, но знае ли потребителя как се използват и безопасни ли са те? Идеята, че нещо е с органичен характер и това го прави безопасно, е дълбоко погрешна. Концентрираните форми на активни вещества, каквито са дестилатите на етерични масла, са продукти, обикновено с широк спектър на действие, които приемани без предписание от специалист в областта, могат да нанесат повече вреда, отколкото полза. Защо това е така?

Предизвикателства при употребата на етерични масла

Когато се използват терапевтичните свойства на етеричните масла, не е без значение какви допълнителни медикаменти се приемат, тъй като от респираторни вируси боледуват и всички хора с хронични заболявания, които наред със симптоматичните лекарства, продължават и стандартните си терапии за основните заболявания. Под внимание трябва да се вземе и формата, под която се приемат маслата.

Ароматната дифузия представлява вдишване на изпарението на загрято етерично масло. В зависимост от терапевтичните свойства на всяка отделна субстанция, логиката предполага, че по този начин безопасно можем да се възползваме от тях, заради ниската им концентрация и разреждането с въздуха. Това обаче не е точно така.

- Не всички масла се дифузират. Някои от тях могат да проявят невротоксичност, да раздразнят допълнително лигавиците на дихателните пътища, което ги прави изключително неподходящи и дори опасни за хора с неврологични и белодробни проблеми, бременни, кърмачки, малки деца, хора в старческа възраст и тежко болни.

- При дифузията е много трудно да се определи дозата, която може да доведе до благоприятен ефект. Има потенциална опасност от предозиране или от недостатъчно насищане с молекулите от активното вещество.

- Ароматната дифузия може да бъде избор за облекчаване на леки страдания, като умора, напрежение в мускулите, леко главоболие, подобряване на настроението, отпускане преди сън. Почти е изключено да се повлияят възпалителни процеси при остри инфекции, особено ако те имат потенциала да развият бактериални патогени.

Кожата ни е пропусклива и всичко, което се прилага върху нея, прониква в кръвта и се разнася до всеки орган, чиято клетка може да допусне биологично активната съставка. В този смисъл етеричните масла, използвани като мазило, имат по-силен ефект от изпаренията. Специфичното тук е, че те трябва да се разреждат с базови масла, за да се избегне кожно дразнене. Директното им неразредено нанасяне крият риск от усилване на ефекта, а някои от маслата, подходящи при много специфични заболявания и под контрола на специалист, не могат да се използват за профилактика.

Всяка субстанция, която попада в организма ни през устата, се метаболизира основно през черния дроб. Има вещества, които забавят този процес, и други - които го ускоряват. Етеричните масла не правят разлика. Когато говорим за орален прием, трябва да разграничим няколко основни цели. Етеричните масла имат широко приложение в кулинарията, но могат да се приемат и като превантивни или терапевтични средства. Важно правило е този прием да бъде контролиран от специалист и да бъде съобразен със съпътстващото медикаментозно лечение на пациента за основното заболяване или хронично такова, за да се избегне токсично натоварване на черния дроб, както и лекарствена несъвместимост.

Токсичността на всяко лекарство, в т.ч. и на етеричните масла, използвани за терапия, зависят от няколко неща: доза и концентрация, начин на прилагане, форма на приложение (чрез втриване, под езика, в капсула, чрез инхалаторно устройство), какво количество от веществото достига до кръвта (бионаличност) и степента на токсичност, съобразена по пол, възраст, килограми.

Видовете орален прием на етерични масла са няколко: добавени капки към течности, пастили под езика, сиропи и капсули. Сред всички тях приемът под формата на капсули е единствения, който предоставя постепенно освобождаване на активните вещества и то в долните дялове на храносмилателния тракт, като по този начин дозирано постъпват в кръвта и предотвратяват възможността за остра реакция и натрупване на висока концентрация. Трябва да се има предвид, че чрез слюнчестите жлези и ензимите в устата, процесът на преработване на вещества започва още от устната кухина, а капсулната форма пропуска тази първа стъпка.

Терапевтични решения с етерични масла при грипоподобни симптоми и усложнения от вирусен и бактериален характер

Има няколко етерични дестилати, които могат да окажат благоприятно влияние в хода на вирусна инфекция. Те имат доказани антисептични, антибактериални и противовирусни свойства, действат върху факторите на възпалението и в комбинация покриват целия спектър на възможни усложнения в синусите и носната секреция, както и в долните дихателни пътища.

Етерично масло от евкалипт

Евкалиптът, съществуващ в няколко подвида, е природен антибиотик, без обаче да притежава негативните ефекти на синтетичния си побратим и без да действа потискащо върху имунната система. Нещо повече - той повишава имунитета и е изключително подходящ за профилактика след прекарани вирусни инфекции в по-леките му форми на приложения като ароматна дифузия. Освен, че намалява и унищожава болестотворните бактерии (както в случаите на синузит и бактериално усложнение в долните дихателни пътища), маслото от евкалипт има противовъзпалително и антиспазмолитично действие. Улеснява дишането като намалява оточността на лигавиците, облекчава натрупаната секреция в носоглътката и облекчава кашлицата.

Етерично масло от сладък портокал

В хода на вирусни инфекции е изключително важно да използваме в комбинация с маслото от евкалипт и нещо, което ще подобри дейността на имунната система и ще релаксира нервната. Всеки от опит знае, че с болки в синусите или запушен нос, сънят се разстройва, в следствие на което се покачва и нивото на стрес на сутринта.

Като един от най-силните антиоксиданти, маслото от сладък портокал има качествата да подобри споменатите състояния и да повиши защитните сили на организма, но и не само. Активното вещество в сладкия портокал, има влияние върху някои стафилококови бактерии и гъбички, прочиства бронхите и спомага отхрачването при упорита кашлица и има детоксикиращ ефект.

Важно е да се отбележи, че капки от етеричното масло не трябва да се приемат директно през устата, защото веществото е фототоксично и бързо се окислява. Това крие определени рискове. Затова има сертифицирани комбинации от евкалипт и масло от сладък портокал, които са в защитена капсула и дозировката и начин на приложение трябва да е минала законовите регулации.

Маслото от мирта е едно от най-често употребяваните етерични масла в средиземноморските страни. Освен, че укрепва стените на кръвоносните съдове и действа благоприятно на кръвообращението, при инфекции, причинени от респираторни вируси то, също както останалите две, проявява противовирусни и антибактериални свойства. Такива са и полезните свойства на маслото от лимон.

Зад терапията с етерични масла стои цяла наука. Дали ще се посъветвате със специалист и кой е най-добрият начин на приложение за вас и вашите оплаквания, ще прецените с негова помощ. Важно е да знаете, че има готови комбинации, които са достъпни, сертифицирани и регистрирани за терапевтични цели. Тяхното удобство е, че не можете да допуснете грешка в дозите и в начина на приложение.


Материалът е подготвен със съдействието на Phoenix Pharma.