Това записа парламентът с гласувани на второ четене текстове от промени в Закона за етажната собственост, предаде БТА.

Събранието приема и решения за присъединяване към топлопреносната и газоснабдителната мрежа или за прекратяване на тези услуги. То може да бъде свикано от всеки собственик или ползвател в неотложни случаи или, ако е минала повече от една година от последното проведено събрание.
Това става чрез покана, поставена на видно място на входа на сградата, но не по-късно от 7 дни преди датата, а в спешни случаи - 24 часа по-рано.

Ако насрочената сбирка не може да се осъществи в определеното време поради липса на кворум, се отлага с един час. Решенията се смятат за законни, ако са представени не по-малко от 33 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, записаха окончателно депутатите.

За надстрояване, пристрояване, както и за промяна в предназначението на общите части на жилищните блокове е необходимо съгласието на 100% идеални части от общите части.

Не по-малко от 1% от минималната работна заплата трябва да е размерът на вноската във фонд "Ремонт и обновяване", който общото събрание на собствениците в жилищните сгради поддържат. Средствата във фонда ще се набират ежемесечно от собствениците в размер, определен с решение на Общото събрание на блока. Вноската трябва да бъде съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост.

Сдружението на собствениците ще може да се учреди като юридическо лице, което има правото да усвоява средства за основен ремонт и от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния, респективно - общинския бюджет.

Решението за основен ремонт и за усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния, респективно - общинския бюджет, както и със собствени пари ще се взема с не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части. За усвояване на средствата собствениците, след учредително събрание, могат да създават сдружение, което е юридическо лице.

Депутатите приеха да има щатен домоуправител, както предложиха в проектозакон от "Атака". Правомощия като такъв ще му се възлагат след решение на собствениците и обитателите с гласовете на повече от 50 на сто идеални части от общите части. Той ще получава съответно възнаграждение и не е задължително да притежава жилище в съответната кооперация.

Сред новите задължения на домоуправителя е да предоставя информация за вписаните кучета в книгата на етажната собственост на съответната областна дирекция по безопасност на храните и на общината в 30-дневен срок от вписването.

Решението за изваждане на собственик според условията на закона за собствеността се взема с гласовете на не по-малко от 75 на сто от идеалните части от общите части.

Електронна поща и адрес, на които да бъдат изпращани съобщения за Общо събрание, трябва да остави на управителя всеки собственик или ползвател, който не живее в апартамента си или му предстои да отсъства повече от един месец.
В събранието може да участва упълномощен пълнолетен член на домакинството, който е вписан в книгата на етажната собственост.

Депутатите решиха още сдруженията на собствениците да се вписват в общината, където се намира жилищната сграда. Общинската администрация трябва да поддържа регистър и да публикува на интернет страницата си данните за сдружението 14 дни, след като то е вписано в регистъра.

Депутатите отхвърлиха предложението на "Атака" да има регистър и на домоуправителите към МРРБ.
Липсата на такъв регистър ще стимулира хора със съмнителна репутация да заемат този бизнес, коментира по-рано Николай Пехливанов от ПГ на "Атака" на пресконференция в парламента. Според него с представените промени в Закона за етажната собственост не се дава работещ модел и не се изчистват пропуските, които съществуват в момента. Той поясни, че е предложил физически лица, които не са собственици в една сграда да могат да стават домоуправители.

Последна актуализация в 15,00 ч.