Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подал наказателна жалба срещу лидера на крайнодясната Партия на свободата в Нидерландия Герт Вилдерс, съобщи турският вестник "Миллиет".

В жалбата Ердоган посочва, че иска да бъде започнато съдебно преследване срещу нидерландския политик. Посочва се, че конкретната причина е карикатура, споделена от Герт Вилдерс в Туитър, обиждаща турския президент. Освен това Вилдерс си служел с обидни квалификации срещу Ердоган.

Карикатурата, за която писа опозиционният вестник "Дувар", изобразява Ердоган с бомба и под нея е написано "терорист". Тя бе силно разкритикувана от турски официални представители.

В реч пред активисти и симпатизанти на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Малатия преди два дни, Ердоган нарече Вилдерс "фашист ", чиято партия и нейните последователи атакуват свещени за исляма и мюсюлманите ценности.

Снимка: Профил на Герт Вилдерс в Туитър

"Силите, които превърнаха света в място, което не е за живеене, ни взимат на мушка, защото разваляме играта им и разкриваме истинските им лица", каза Ердоган.

В предизборна реч през пролетта на 2014 г. Герт Вилдерс отправи хули по адрес на мароканските преселници в страната. Тогава срещу него бяха подадени хиляди жалби за подстрекаване към омраза и расизъм. Съдът призна Герт Вилдерс за виновен, но не наложи никакви административни наказания, като обясни, че самото произнасяне на присъдата е достатъчно наказание за политик от неговия ранг.

Настоящата наказателна жалба не е първата, която завежда турският президент, отбелязва "Миллиет".

Преди време Ердоган бе завел дело срещу германски комик, който рецитира по телевизията сатирично стихотворение срещу него, и той бе свален от екран.

Женен за унгарска имигрантка в Холандия, днес Вилдерс и партията му се отличават с твърдата си линия спрямо исляма и мюсюлманското малцинство в страната.