В разговора участваха "AES-Марица Изток 1", "Контур Глобал Марица Изток 3" АД, Асоциация "Хидроенергия", Българската ветроенергийна асоциация, Българската фотоволтаична асоциация, електроразпределителните дружества "ЕВН България" и "ЧЕЗ България", се съобщава в сайта на КЕВР.

На срещата, организирана по инициатива на представените организации, те са заявили подкрепата си за политики в енергийния сектор, основани на ясни принципи и утвърдени европейски практики, на неприкосновеността на частната собственост, върховенството на закона и прозрачността.

Като положителни са били оценени усилията на държавните институции за възстановяване на стабилността на НЕК и на целия отрасъл. Участниците в срещата са заявили категорична подкрепа и за дейността на КЕВР и са подчертали, че в своите решения, комисията отстоява принципите на експертността, спазването на законите и прозрачността.

Те са изтъкнали, че не подкрепят предложения за промени в енергетиката, които според тях, не допринасят за стабилизирането на сектора и крият опасност от дискредитиране на извършваните реформи.

Подчертано е било значението на либерализацията на енергийния пазар, с участието на експерти на Световната банка, като международно утвърден механизъм за въвеждане на пазарни принципи и справедливост в ценообразуването на електрическата енергия.

На срещата представителите на работодателските и браншовите организации са изразили увереността си, че продължаването на диалога между правителството и всички заинтересовани страни, на основата на законност, конструктивност и експертност, ще създаде условия за преодоляване на кризата в енергийния отрасъл и ще допринесе за положителни тенденции в икономиката на страната.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов е посочил, че срещата е израз на желанието на регулатора да установи конструктивен диалог с всички заинтересовани страни и да се запознае с възможните гледни точки за преодоляване на кризата в енергетиката.

Той е отбелязал, че преодоляването на натрупаните през годините проблеми в енергетиката изисква последователни усилия и е изразил готовността на комисията, съвместно с експерти на работодателските и други организации в рамките на обществените обсъждания да дискутира конкретни решения.