Електронните винетки за леките коли ще бъдат въведени от 1 януари 2019 г., а новата система за електронно събиране на пътни такси ще заработи в средата на месец август. Това стана ясно по време на заседание на Бюджетната комисия към парламента, която прие законопроект за ратифициране на Споразумението между България и Световната банка за изграждането на Националната система за електронно събиране на пътни такси. Тол системата вероятно ще обхване 11 000 км от пътищата у нас, заяви по време на обсъжданията Дончо Атанасов от АПИ.

"Така или иначе тол системата трябва да бъде изградена, защото до 2025 г. всички страни от ЕС трябва да я имат. Гръбнакът на това, което е изградено, и капацитет, който ще надграждаме, засега разчитаме само на агенцията. Привлекли сме и като консултанти на граждански договор трима, четирима човека - хабилитирани лица, които разбират от това нещо", обясни той.

Изграждането на тол системата ще струва на България 5 млн. и 900 хил. лева. Сътрудничеството със Световната банка е за период от 2 години, в които страната ни ще получава необходимата помощ за успешното й стартиране.

Антон Антонов - ръководител на екипа за управление на тол системата в АПИ: "Включва изготвяне на тарифата за изминало разстояние, обхвата на мрежата, техническата помощ, подпомагане структуриране на звеното, което ще оперира тол-системата, както и всекидневни консултантски услуги от страна на Световна банка. Идеята на Световната банка е след стартирането на тол системата, да останат и да ни помагат, ако възникнат някакви трудности при нейното опериране".

От септември месец т.г. ще започне информационна кампания за тол системата и начина, по който ще се таксуват водачите чрез нея.