Електронните направления за PCR тестове, които могат да използват личните лекари, са готови от страна на фирма "Информационно обслужване". Все още няма пълно разбиране в НЗОК да ги пуснат. Това заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Безумно е като идея да се сложи лимит на изследвания за пациенти с коронавирус. Поставянето на лимити ще доведе до тежки рестрикции за пациентите, категорична е д-р Николова.

Тя коментира и предложението на Българския лекарски съюз повече аптеки да работят денонощно, а медикаменти без лекарско предписание да се предлагат за продажба и в хранителните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа.

Ситуацията в момента е, че в 21:30 ч вечерта на човек му е по-лесно да си купи презерватив, отколкото аналгин, заяви д-р Николова.

Какъв е смисълът, когато в 11-12 ч вечерта излезеш от лечебно заведение и не можеш да си изпълниш рецептата, попита риторично специалистът. Това е проблем и за нас, за пациентите, категорична е д-р Николова.

Според нея, пациентите в рискова възраст над 65 години трябва да бъдат защитени, включително и с мярка като "зелен коридор" в аптеките.

В много европейски държави има щандове в хранителните вериги, където се продават медикаменти без лекарска рецепта, обясни д-р Николова. Искаме да има разделение - разбира се, че медикаментите, изписвани от медици, ще се намират единствено в аптеките, допълни тя.

Тепърва ще видим каква ще е реакцията на институциите за нашето предложение, но ние мислим на първо място за пациентите, категорична е д-р Николова.

В същото време пред bTV зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов потвърди, че системата за електронни направления за PCR тестове е почти готова, но административни спънки я бавят. По думите му трябва да се подпише анекс към Националния рамков договор. Той добави, че очаква тази седмица системата да заработи.

"Там нещата, за съжаление, последните дни са позамрели. За да се пусне талон за антигенен тест пациентът трябва да има клиника. Нашето желание е да има два симптома от 11, а от НЗОК предлагат да има пет от седем симптома. Това е абсолютно неприемливо за нас", каза представителят на БЛС и уточни, че личните лекари ще могат да издават направления и за бърз тест, и за PCR.

Според него пациентите трябва да се тестват първо с антигенен тест, защото резултатите излизат за минути и разпространението на заразата може да бъде забавено.

"В началото на заболяването не трябва да се предприемат тежки терапии, защото симптоматиката е по-лека, тя може да бъде овладяна с медикаменти, които могат да се купят в аптеката. Голям процент започват самолечение с антибиотици, чувам, че има презапасяване с медикаменти. Не препоръчвам приемането на каквито и да било лекарства без лекарски съвет", посочи д-р Брънзалов.

Той добави, че има проблем и при допълнителното финансиране на здравната система. Д-р Брънзалов обясни, че трябва да се преработят някои текстове, за да могат средствата да се изразходят по предназначение.