В новата вълна от протести ще се включат жители на Петрич, Сандански, Благоевград, Гоце Делчев, Разлог, София, Пловдив, Варна, Силистра, Монтана и др., каза Людмила Манова, която организира бунтовете в Благоевград, цитирана от в. "Сега".

Причината за масовото недоволство в цялата страна са високите декемврийски сметки за ток, при някои от които повишението е с или над 100 процента.
"Моята сметка за декември беше 165 лв., а нормално плащаме по 60-70 лв. Още повече че покрай празниците 12 дни не сме си били у дома, а все пак се отопляваме и на твърдо гориво", заяви Манова.

През последните дни бурни протести срещу фактурите за електроенергия, изпратени от ЧЕЗ, имаше в Благоевград, Гоце Делчев, Шумен, Сандански и Петрич. Недоволните клиенти на компанията гориха публично сметките и обявиха, че няма да ги платят. Последваха ги и жители на Велико Търново, където фактурите за януари са с около 200 лв. по-високи в сравнение с тези от миналата година.

Комитет пък ще събира от утре подписи и жалби на пловдивчани срещу високите сметки за ток и неправомерната подмяна на електромери в Пловдив от EVN, съобщи Светлозар Николов, председател на Организация за обществена самозащита "ЕДНО" и организатор на проявата, цитиран от "Фокус".

Жалбите на гражданите ще се събират на площада до Община Пловдив на специално определен пункт, който ще работи от 11 до 15 часа всеки ден от събота в рамките на една седмица. На база на подадените сигнали от пловдивчани ще изготвим обществен договор, който ще предоставим на EVN, като в него ще заложим условия, които те ще трябва да спазват, обясни Николов.

В неделя пред Министерството на икономиката в столицата заедно с недоволните от сметките си за ток ще се съберат и граждани, които са получили високи фактури за парно и топла вода. Според Вангел Цилев от Сандански някои негови съграждани са получили фрапиращи известия за дължими суми - 2600 лв. за един месец.

Според Димчо Станев, шеф на дирекция "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ, през декември е била регистрирана с 34% по-голяма консумация спрямо ноември. "Възможно е да има грешки, при положение че абонатите ни са 2 милиона. Има хора, които изразяват недоволство, а те увличат други. Но взехме мерки за проверяване на случаите - удължихме работното време, отворихме 24-часов телефон", каза той.

Станев обяви, че днес от 11 часа лично ще приема сигнали и жалби от граждани в Сандански в специална отворена приемна. Ще присъства и кметът на града Андон Тотев.

И ЧЕЗ, и Енерго-про обясняват високите сметки с различния срок на отчитане, студеното време, декемврийските празници и поскъпването на електроенергията от лятото с близо 14%. От „Енерго-Про" обещаха скоро да представят пред медиите подробна информация за сметките.

"Клиент, чиято консумация на електроенергия обичайно се отчита на 25-о число на месеца, вместо на 25 декември е бил отчетен на 17 декември заради струпването на почивни дни. Това означава, че неговата сметка за декември обхваща 22 дни. За да се възстанови нормалният цикъл на отчет, с който клиентът е свикнал и той отново да бъде отчетен на 25-о число, консумацията му, на база на която се изчислява сметката му за януари, е отчетена на 25 януари. Така на практика сметката за януари не е за календарен месец, а за 40 дни", посочват от "Енерго-про".

Дружеството обслужва Североизточна България, докато ЧЕЗ работи в Западна България. От EVN, които обслужват Югоизточна България, изтъкнаха същите причини. Оттам обаче увериха, че няма бум на жалби заради високи сметки и посъветваха клиентите си да разглеждат внимателно фактурите си, тъй като на тях е посочен срокът на отчитането, който би могъл да е по-дълъг.

Темата за фактурите стигна и до омбудсмана. Ден след като от "Активни потребители" отчетоха ръст в обажданията на горещия си телефон, подобни данни обяви и общественият защитник Константин Пенчев.
"Проблемът и при електроразпределителните, и при топлофикационните, и при водоснабдителните дружества са неясните сметки. Този месец имам два пъти повече жалби от същия месец миналата година от клиенти на "Топлофикация". Хората не разбират за какво плащат", заяви Пенчев пред bTV.