Локдаунът няма да проработи или ще проработи частично, коментира по NOVA News председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов. Според него това само временно ще пресече заразата, защото резервоарът е човекът, а и вече има много заразени.

И веднага след свалянето на ограничителните мерки, след две-три или пет седмици, отново ще избухне епидемията, прогнозира общопрактикуващият медик.

Донякъде с него се съгласи и председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, но той застъпи идеята за затварянето като неизбежна.

"Колкото и да е тежко, най-вероятно ще се наложи", каза Костов. Той съобщи за проблем с въвеждането на безплатните рецепти и със запасите от лекарства за лечение на COVID-19.

В момента у нас липсват 3 от 18-те медикамента, които се предписват от лекарите, уточни шефът на аптечната асоциация.

Според имунолога д-р Велизар Шиваров пък ще достигнем колективния имунитет срещу вируса в някакъв момент, но на цената на 70-100 000 жертви. Експертът обясни по БНТ, че не всеки ваксиниран може да разпространява вируса. "Теоретично хората, които са ваксинирани, имат по-малък вирусен товар", каза лекарят.

"Има голяма част от населението, което не е защитено. Целта на ваксината не е да предпазва от второ, а от първо заболяване", допълни д-р Велизар Шиваров.

Според него е доказано, че дори преболедувалите имат допълнителна полза от ваксинирането.

"Третата доза е нужна на хората над 60-годишна възраст, 6 месеца след втората доза или след първата, ако тя е била еднодозова, а за по-младите хора след осмия месец. Хората, които сега се ваксинират, ще имат много силен имунитет срещу Делта варианта, нещо, което хората, които са ваксинирани по-рано, губят", каза още д-р Велизар Шиваров.

По темата за експресното въвеждане на зеления сертификат в училище пък се изказа учителят и експерт по овладяване на кризи Петър Велков по NOVA NEWS.

Според него тази мярка с тестове в училище трябва да бъде въведена, но е неработеща при толкова висока заболяемост. "Този подход няма да проработи", изказа скептицизъм педагогът. По думите му една от причините е, че се въвежда от днес за утре. Според Велков е трябвало да има три-четири седмици време преди въвеждането на зеления сертификат.

"Това, което се предлага, е много опасно - да не се карантинират останалите ученици, когато в паралелка има дете с коронавирус", предупреди още Велков. Той напомни също така, че има и висок процент отрицателно фалшиви резултати при подобни тестове, които ще правят два пъти седмично на малките ученици до 4 клас още от следващата седмица.