Само час след среднощното заседание на Министерски съвет, на което бе взето решение за въвеждане на извънредно положение за коронавируса, денонощните магазини се напълниха с хора, които изкупуваха продукти от първа необходимост - дълготрайни храни, тоалетна хартия и дезинфектанти. Паниката продължи и вчера, като някои от магазините дори въведоха пропусквателен режим на обектите си.

"Презапасяването с храна е нормална реакция на хората. Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Властта се мобилизира. Трябва да се потърси механизъм за гарантирано снабдяване разносна храна по домовете. Местните власти трябва да потърсят механизъм". Това заявиха пред Нова телевизия Богомил Иванов от Активни потребители и Добрин Иванов от АИКБ.

"Месното производство представлява 20-30% от всички предлагани стоки. Хляб, млечни продукти и месо могат да задоволят нуждите на хората. Много е важно какви са стоковите запаси на веригите, защото фирмена политика на голяма част от веригите е поддържат стокови запаси от 30 дни. Човек не трябва да се страхува от домашна карантина", казаха още двамата.

Иванов обясни, че коронавирусът представлява голямо предизвикателство за икономиката. "Тази зараза е непозната за света, но чрез физическа изолация в Китай се е стигнало до намаляване на заразените. Животът след коронавируса ще бъде от по-голямо значение. Това, което се случва е непознато и по мащаби е по-дълбока от 2008-а. Тази криза обаче е по-тежка и по-продължителна. Не са изработени перфектните мерки против нея. Малкият и среден бизнес трябва да го запазим у нас, защото дава 75% от работните места.", заяви той.