Втора къща за гости от списъка с 14 обекта, които проверяват експерти на Държавен фонд "Земеделие" и Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХ), се оказа образцова. Този път те са инспектирали хотел в сeло Гургулят, съобщиха от ведомството.

Кандидатът е подал проектно предложение чрез МИГ Сливница-Драгоман за финансиране на проект "Оборудване за отопление на съществуващ хотел (водогреен котел на твърдо гориво 116 kW)" по ,,Програма за развитие на селските райони"" (2014-2020 г.). Стойността на исканата субсидия е 58 157 лв. Този къща за гости е изграден със средства по Програма САПАРД. Проектът е одобрен през декември 2006 г. и е платен през 2008 г.

"След построяването през 2008 г., обектът функционира като предоставя туристически услуги. Бил е проверяван от ДФЗ преди да бъде изплатено окончателното финансиране по Програма САПАРД. В периода 2009 - 2013 г., в рамките на мониторинговия период, са извършени пет последователни проверки. Обектът функционира, като предоставя туристически услуги", това обяви Стефан Спасов, началник отдел в МЗХ след извършената проверка.

Той поясни, че хотелът действа като туристически обект и не се използва за лични нужди. Има собствен интернет сайт, в който са обявени цени на услуги и форма за резервация, има договор с интернет сайт за резервации.

"При изписване на името на туристическия обект, той фигурира и в други сайтове, които предоставят хотелски услуги. По данни на собствениците, средната заетост на обекта на месец е около 25 нощувки", каза още той.

Г-жа Николинка Миланова, която е собственичка на хотела, коментира, че е кандидатствала по програма САПАРД и е била одобрена. Обектът се посещава от гости основно през почивните дни.

"Кандидатствам за отопление, защото се изгарят по 100 кубика дърва за 1 година и е трудно да се поддържа отопление", каза тя и заяви, че проверката не я притеснява, защото не използва хотелът за собствено жилище.

Спасов уточни, че 14-те обекта, чиято проверка започна от вчера, са свързани с туристически дейности и проектните им предложения са подадени през новия програмен период.

"Проверяваме дали това са обекти, които реално функционират или се използват за лични нужди", коментира експертът.

Преди тяхното одобрение от ДФЗ ние извършваме проверката. Резултатите от извършената проверка ще бъдат предоставени на Фонда и същите те ще бъдат взети предвид от тях при разглеждането на проектното предложение", каза още Стефан Спасов.

Предстои да бъдат проверени още 12 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите, се казва още в официалното съобщение.