След като в четвъртък регионалният министър Петя Аврамова заяви, че се обмисля питейна вода от София да бъде пренасочена към Перник. На заседание на Общинския съвет стана ясно, че това е трудна задача. Има ли решение на водната криза и може ли и софиянци да останат на сухо заради кризата в миньорския град коментира в ефира на "Здравей, България" Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.

"Свързването на водоснабдителната система на Перник с тази на Столична община е възможно, но трудно изпълнимо и скъпо. Това би могло да стане чрез свързване на най-близката точна на Владая до най-близката точка в системата на Перник. Това обаче няма да избави перничани от безводието в краткосрочен аспект", заяви Иван Иванов.

По думите му, ако водите у нас се управляват добре, софиянци няма да изпаднат във водна криза, дори да снабдяват Перник с вода "Трябва да си дадем сметка дали свързването на двете системи е рационално решение. По-важно е да намалим загубите по водоснабдителните системи с подмяна на водопроводите в тях. Трябва да се търсят алтернативните източници за водоснабдяване на промишлените нужди", каза още Иван Иванов.

Той коментира и предвиденото увеличение на цената на водата в Перник. "Министърът на регионалното развитие обясни, че такова увеличение няма да бъде допуснато поради настъпилите обстоятелства. Цената на ВиК услугите в страната следващите години обаче ще се увеличава. Неизбежно е. Няма как да се подобри услугата без финансови средства", поясни председателят на Българската асоциация по водите.