Получаването на ТЕЛК решение е златно ключе, което отключва много врати с привилегии, които следват от документа. Така бившият социален министър Иван Нейков коментира пред bTV последната разкрита схема за получаването на фалшиви решения.

Близо 1,7 милиона лева бяха открити у задържаните медици във Варна. Арестувани са петима лекари и сириец с български паспорт. Между 1200 и 2000 лева е струвало на здрави пациенти да бъде издадено ТЕЛК решение за инвалидност. Днес съдът решава дали да ги остави в ареста.

По думите на Нейков 2000 лева за този "сакрален документ" всъщност е добра инвестиция, защото се отключва вратата на НОИ за инвалидна пенсия и тази за много общински услуги.

С такова ТЕЛК решение могат да се ползват облаги, като безплатно паркиране, безплатен градски транспорт, енергийни помощи и други.

Инвалидната пенсия е най-малкото нещо като облага, обясни Нейков.

"Това е система, при която от момента, в който получиш документа, започваш да получаваш от обществото под различна форма", допълни Иван Нейков.

Според него слабото звено е, че няма създадени инструменти, които да контролират системата. По думите му трябва задължително всеки да има електронно досие, а след това е нужен контрол по цялата верига.

"Говорим за проблем, който съществува от години и най-странното е, че има решение, но ние не се приближаваме до него. Трябва промяна на контрола и промяна на инструментите, с които човек стига до това решение. Технологиите вече са толкова напред, че няма никаква пречка да имаме истински здравни досиета", заяви бившият социален министър.

"Има модел и той е на Световната здравна организация. Ползва се в ЕС, а ние стоим и искаме да открием топлата вода. Всичко е пред нас, просто трябва политическа воля, за да се реши проблемът", смята Иван Нейков.