Казусът с кравата Пенка е четвърти гаф на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от началото на тази година. Това обяви по bTV Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Другите три скандала, в които се забърка агенцията, са с лъвчетата Терез и Масуд, умъртвените птици от столичния зоопарк и бедстващите кончетата в Осоговската планина, уточни Гечев.

Животното прекоси границата ни със Сърбия и прекара 15 дни на територията на западната ни съседка, след което се върна у дома. Заради това от БАБХ искаха да я умъртвят с мотива, че това е изискване на европейското законодателство. Стопанинът на кравата обаче направи медийно достояние казуса, а кравата стана световно известна и започна кампания за нейното спасяване.

По думите на Явор Гечев, БАБХ коли животните на общо основание, защото така е по-лесно и защото за тях животните са просто една бройка.

Историята е изключително нелепа и показателна за действията на нашите власти, смята екологът.

Според него има пропуски и в законодателството на Европейския съюз. Гечев се надява те да бъдат поправени след казуса "Пенка".

Днес директорът на БАБХ лично ще реши съдбата на Пенка - дали тя ще живее, или ще бъде евтаназирана. В петък от агенцията обявиха, че първоначалните резултати от изследванията на животното са добри - показват, че кравата е здрава.