Това трябва да бъде част от борбата срещу фалшификацията на документи, използвани от престъпници и екстремисти.

Предложението най-вероятно ще предизвика бурни реакции в страни като Германия, където защитата на личните данни е особено важна поради исторически причини, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Комисията иска по този начин да премахне хартиените документи, които лесно се фалшифицират и използват за проникване в ЕС от територията на държави, които не членуват в блока.

Мерките не предвиждат задължително въвеждане на лични карти от държавите членки, но страните, в които ги има, ще трябва да включат в тях два биометрични показателя - два пръстови отпечатъка и снимка на лицето на държателя.

Личните карти, които не отговарят на изискванията, ще бъдат премахнати в срок от пет години, а до десет трябва да бъдат отстранени и тези, които не се разчитат от технически устройства.

Новоиздадените карти няма да имат срок на валидност повече от 10 години. Комисията предложи днес и други мерки за сигурност като улесняване на достъпа на властите до информация от електронни и банкови профили от една държава членка в друга.

Предвижда се също разширяване на списъка за забрана на продажбата на химикали, които могат да бъдат използвани за създаване на експлозиви. Има предложение и за ограничаване на трафика на огнестрелни оръжия. Всички тези предложения се нуждаят от одобрението на държавите членки и на Европейския парламент.

По данни на Европейската комисия сега 80 милиона европейци притежават лични карти, които не се разчитат от технически устройства и не съдържат биометрични данни. Във всички държави членки на ЕС има лични карти освен в Обединеното кралство, Ирландия и Дания. В Австрия и Швеция те не са задължителни.

Сред евродепутатите има гласове против идеята за новите лични карти. Германският депутат от Зелените Ян Филип Албрехт е на мнение, че задължителното включване на пръстови отпечатъци в документите за самоличност не е залог за сигурност и посочва, че дори и отпечатъците могат да се фалшифицират. Европейският съюз изисква от 2009 г. в личните карти да се съдържат биометрични данни, но повечето държави забавиха прилагането на мярката.

Прилагането й се извършва по различен начин в различните държави. В белгийските лични карти има биометрични данни, но няма пръстови отпечатъци. В Германия гражданите имат право на избор дали в личните им карти да има пръстови отпечатъци. В Испания новите лични карти съдържат отпечатъци.