Единственият столетник в Търговищко "прекрачи" в следващия си век. Якуб Якубов е роден на 21 юни 1919 г.в село Голямо Соколово и е напускал родния край само броени пъти, разказва пред БТА кметът на населеното място Алиме Ахмедова.

Дядо Якуб е ветеран от войната и таи в себе си истории за онези нелеки години. За жителите на селото той е "живо човешко съкровище", по думите на кмета и паметта на региона. По негови спомени и разкази е съставена историята на Голямо Соколово, издадена преди 5 години. Той помни хора и събития, оставили диря в битието на съселяните му и на края.

Снимка: Targovishtebg.com

Фамилията на Якубов е голяма - той има шест деца /четири дъщери и двама сина/, внуци, правнуци и праправнуци, пръснати у нас и по света. За всички тях той е пример за подражание, а за местните хора източник на мъдри съвети. "Той дава напътствия, но никога не натрапва мнението си. Говори само, ако го помолят и заради това го уважаваме всички съселяни", казва Ахмедова.

На сто години дядо Якуб живее сам и се обслужва сам, въпреки че не минава ден, без да го навестят близки родни. Цял живот се е занимавал със земеделие, тъй като има много ниви, предоставен на местен арендатор. До неотдавна е имал и кон, който сам е впрягал. Селото и регионът се славят с отглеждането и направата на метли и дядо Якуб е един от добрите майстори. През годините са го крепили трудът и вярата в Бог. Той е посещавал Божи гроб, силно вярващ човек е, бил е и духовно лице в селото.

Снимка: Targovishtebg.com

Годините не му тежат. Здрав е за възрастта си, на младини е боледувал от туберкулоза /вероятно "наследство" от времето, прекарано на фронта/ и спазва строг хранителен режим. Единственият проблем, който затруднява комуникацията с него, е, че не чува. А обича да говори, защото има какво да каже, опирайки се на опита и на преживяното.

За юбилея Якуб Якубов е получил поздравителен адрес от кмета на Търговище Дарин Димитров, а специален поздрав към него са отправили възпитаниците на детската градина в селото.