Завеждащият лечебната дейност в сектора по фтизиатрия към отделение "Пулмология и фтизиатрия" на държавната болница "Д-р Стамен Илиев" в Монтана д-р Цветан Петров навърши днес 80 години и посрещна рождения си ден сред своите пациенти, предаде БТА.

Д-р Петров е единствения лекар-специалист в област Монтана, който се е посветил на лечението на туберкулозата. Той има 53-годишен опит в борбата с "жълтата гостенка" и е излекувал хиляди хора. Въпреки достолепната си възраст, той още продължава да лекува и е част от екипа на болницата, макар от 17 години насам да е пенсионер.

За БТА д-р Петров заяви, че туберкулозата все още е опасна и лечението ѝ отнема много време и средства. Млади лекари не специализират в тази сфера, тъй като тя е най-ниско платената в медицината.

На моменти държавата отделя повече средства за борба с туберкулозата, а в други моменти - по-малко. Поради страх от COVID-19 в последните две години пациентите с туберкулоза са намалели, а сега изведнъж идват много повече отколкото през миналата година.

Д-р Петров коментира, че и на 80 години продължава все още да работи заради хората и се стреми да помогне на всеки пациент.

"Готов съм да отстъпя мястото в отделението на млад лекар, който пожелае да ме замести, но засега няма кандидати. Повечето завършват и поемат към чужбина.", обяви д-р Цветан Петров.