Служители от Районното управление в Хасково установиха малолетното момче, което при покатерване на паметника на Незнайния воин в Хасково го е повредило. Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР. Било е установено момчето на 11 години, на чийто родител е съставено полицейско разпореждане, съобщи БТА.

На 31 октомври т.г. един от символите на Хасково - монументът на централния градски площад "Свобода", осъмна без главата на един от четиримата войници в скулптурната композиция в долната част на паметника. Отстранена бе главата на фигура в цял ръст, която гледа на запад. Още същия ден кметът на града Станислав Дечев каза на брифинг, че видеонаблюдение е регистрирало инцидента, а целостта на повредената фигура ще бъде възстановена скоро.

Главният уредник в местния Исторически музей Милен Вълчев твърди, че още преди повече от година е информирал общината, че има компрометиране на статуята на войника от бял мрамор.

Преписката за повреждането е изпратена в Районната прокуратура по компетентност, уточняват от Областната дирекция на МВР.

Паметникът на Незнайния воин е дело на скулптора Тома Делирадев и каменоделеца Иван Атанасов. Той е издигнат в памет на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Осветен е на втори юни 1927 г. и е открит тържествено на четвърти юли същата година. На откриването присъства цар Борис III, който произнася реч.