До края на септември 2019 г. средно по две жени на месец са загубили живота си в резултат на насилие, съобщи националният омбудсман Диана Ковачева и препоръчва на областните управители да бъдат открити поне 28 кризисни центрове за жертви на насилие. От 1 януари догодина влиза в сила Законът за социалните услуги, който дава правомощия на областните управители да разриват такива центрове. В момента те са едва 13, а за София има само един с капацитет осем места, каза пред журналисти омбусманът.

 

Ковачева днес организира тематична приемна за жени, жертва на насилие. Приемната е по повод Международния ден на ООН за борба с насилието над жени и момичета.

Трябва да отпадне изискването да има системен характер на домашното насилие, за да бъде разглеждано като престъпление, смята още Ковачева. Тя се обяви и за реформа в психиатричната помощ, за да има специалисти, които работят с насилниците.

Със случаите на домашно насилие да се занимават само специално обучени кадри - социални работници, полиция, експерти, обособени групи, обучени да работят с домашно насилие, искат жертви на насилие. Според тях е необходимо и създаването на общ регистър на насилниците, който да се ползва от всички институции, като в него да попадат всички, за които има повече от една подадена жалба, независимо от кого. По-високи наказания за насилниците и по-бърза процедура, ориентирана към безопасността на жертвите, искат още жени, преживели насилие.

Кризисните центрове също трябва да бъдат по-специализирани, да има специални места, в които да се настаняват жени, жертви на насилие и техните деца.

Статистиката е тревожна - само за тази година до края на септември средно по две жени на месец са загубили живота си в резултат на насилие, каза омбудсманът Диана Ковачева. Статистиката не е докрай точна, защото Наказателният кодекс инкриминира домашното насилие само, когато е системно - извършен е един и същ акт повече от три пъти, каза Ковачева. "Една жена може да бъде убита от първия път, да бъде осакатена от втория път, а това не влиза в статистиката", заяви омбудсманът.

Насилието може да се случи на всеки, няма значение социален статус, образование на жертвата и насилника, няма значение и държавата, затова Световният ден на ООН важи за всички държави и им напомня, че трябва да бъдат предприети спешни мерки, отбеляза общественият защитник.

Ковачева коментира, че в по-малките населени места жертвите по-трудно подават сигнали за насилие, по-малко говорят, страхуват се повече. Според нея е важно и отношението на околните, защото много често жените не говорят за насилието, което им се случва у дома, защото се срамуват, не срещат никакво разбиране у близки и съседи, има и стереотипи, според които насилието е нормално, особено в семейството. В повечето случаи жертви на насилие са жени, но има и мъже, които са жертви на домашно насилие, каза Ковачева.

По думите на омбудсмана един скандал в семейството обикновено се отличава с това, че никой не се намесва, дори и полицията не се намесва, затова са необходими както обществени кампании, така и конкретни обучения на полицаи, съдии и прокурори да разпознават домашното насилие, да реагират адекватно.

Важно е да се работи както с жертвите, така и с насилниците, каза Ковачева. Тя смята още, че системата на психиатричната помощ се нуждае от спешна реформа. Омбудсманът изпраща препоръка до здравния министър за реформа, защото, по думите на Ковачева, много често насилникът има психични проблеми. Той може да не е само съпруг и приятел на жертвата.

Системният характер на домашното насилие трябва да отпадне като изискване, за да бъде разглеждано като престъпление, смята още Ковачева. Тя припомни, че в момента има работна група в Министерството на правосъдието, която разглежда Закона за домашното насилие, като се говори много активно за необходимостта от координация на усилията на институциите, защото понякога се оказва, че "жените чукат на затворени врати", когато са жертва на насилие.

В момента има едва 13 кризисни центрове в цялата страна, един за София с капацитет от осем места, каза Ковачева. Ако една жена влезе с двете си деца в кризисния център в София, остават само пет свободни места, коментира омбудсманът. Когато човек е жертва на насилие, той трябва спешно да бъде изваден от средата, в която се намира, защото насилието заплашва живота му, заяви Ковачева.

Адвокат разказва как и интелигентната жена може да попадне в капана на насилника

Като човек, който е учил право и работи в съдебната система, съм виждала доста случаи на насилие и съм си мислила, че на мен няма как да ми се случи, че съм достатъчно наблюдателна, докато не разбрах, че съм една от поредните жертви на домашно насилие, разказа 37-годишната Клавдия. Тя посочи, че чувства като мисия да обяснява как да се разпознае домашното насилие като проблем. Домашният насилник обикновено има личностни проблеми, допълни тя. По думите й в повечето случаи насилниците примамват жертвите си с манипулации, те са доста интелигентни - бързо разбират кои са слабите места, мечтите на жените, с които се събират. Държат се като по книга по перфектен начин - показват разбиране, съчувствие, романтика, разказа Клавдия.

След като насилниците примамят жертвата и се обвържат достатъчно добре с нея, започват да ограничават социалните й контакти - с близки и роднини, с приятели, на работното място. Първата индикация за проблем е това - отделянето от социалната среда на жертвата, допълни жената. След това следва авторитарно държание, незачитане на Аз-а, подчиняване на жената, започва психическо и физическо насилие. Клавдия е била тормозена и психически, и физически.

"Този тип насилници не осъзнават грешката у себе си, ако жертвата си тръгне от тях, те отиват при нея, разубеждават я с трогателни сцени и се опитват да й вменят, че тя не може без тях. Обикновено това върви с обещание, че повече няма да повторят действията си. Насилникът, дори извинявайки се, хвърля цялата вина върху жертвата - той казва, че не си е сдържал нервите, защото тя е направила еди какво си", разказа още Клавдия. Тя е майка на две деца. Доста пъти си е тръгвала и връщала от насилника, като всеки път той я е заплашвал, че ще вземе общото им дете и страхът от това я е връщал.

В момента, в който физическото насилие се е ожесточило - насилникът е счупил ръката и носа на Клавдия, тя е осъзнала, че следващият път може да е последен. Обърнала се е към Асоциация "Анимус" чрез Националната телефонна линия за жертви на насилие. Специалистите от асоциацията са й помогнали, като са й обяснили, че чувството на срам и на страх, от което се е притеснявала, е нормално за жертвите на домашно насилие. Благодарение на психолозите Клавдия е изминала дълъг път на преоткриване на себе си, на увереността, че може да се справи сама. Роднините и обществото често не могат да помогнат, защото съществуват стереотипи - "той те е ударил, но може би ти си го предизвикала", разказа Клавдия.

Съдебните дела срещу насилника са започнали през 2015-та и са приключили едва тази година. По време на дългия съдебен процес жертвата се е сблъскала с некомпетентни работещи в системата, които не разпознават домашното насилие. Не се отчита и фактът, че насилието върху майката е насилие и върху децата - те в 90 процента от случаите са свидетели и често се наказват, ако защитят майката. Съдът често отчита само финансовите възможности за грижа на насилника - има ли жилище, работа и т.н при определянето на това дали да ги вижда или не, разказа още жената. Тя няколко пъти е попадала в кризисни центрове, като в единия от случаите се е сблъскала с това, че социалният работник е издал на насилника къде се намира, а в друг от случаите съдията в Градския съд я е накарал да издаде точния адрес на кризисния център, за да може бащата да взема детето и да осъществява контакт с него. Тогава тя е напускала кризисните центрове, защото по думите й, абсурдно е тези места да не са защитени. Клавдия посочи, че кризисните центрове често са с по четири стаи, в които са настанени различни хора с различни травми.

В 16.30 часа днес фасадата на институцията на омбудсмана - ул. "Георг Вашингтон" 22, ще бъде осветена в оранжево в подкрепа на кампанията "Зонта казва НЕ", която се провежда всяка година на 25 ноември като част от кампанията на ООН Orange the world за елиминиране на насилието над жени и момичета. Омбудсманът Диана Ковачева и служители на институцията ще излязат пред сградата и ще свалят черни лепенки от устите си, като по този начин изразят съпричастност и дадат символичен знак, че за насилието не трябва да се мълчи. 

Към момента, за 2019 г. на спешния телефон 112 са постъпили 31 166 сигнала за домашно насилие.

През последните две години сигналите са били над 29 хил. Тези данни бяха представени от зам.-директора на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Благородна Макева на пресконференция по повод стартирането на регионална кампания в България, Унгария и Румъния срещу насилието над жени.

Днес, 25 ноември, отбелязваме международния ден срещу насилието над жени. В рамките на кампанията ще бъдат разпространени постери, видео и радио спот. В тях ще бъдат дадени контакти за съответните спешни телефони на неправителствени организации, официални партньори с държавните институции, за подкрепа на жертвите пострадали от домашно насилие.

Кампанията у нас се провежда със съдействието на прокуратурата и НИП, а текстът към нея е "Насилието започва с викове, но не трябва да завършва с тишина".

Зам.-директорът на ГДНП заяви още, че предстои подписване на споразумение по Норвежкия финансов механизъм за обучение на полицейски служители. В предишния рамков период са били обучени над 2000 полицаи. Също така ще се разработи автоматизирана информационна система, в която да се обобщават всички случаи на домашно насилие.

Според данните, изнесени на пресконференцията, броят на ограничителните заповеди към 30 септември са 2398. Те включват защита не само на едно лице, а на близки и роднини. За тази година по информация на МВР има 381 случая на нарушена заповед за защита, около 40 процента от тях са за домашно насилие над жени. От 70 убийства общо, при около една трета от тях са пострадали жени. За системно следене има регистрирани 35 случая, от тях 26 са за следене на жени.

Старши комисар Благородна Макева обясни, че при подаден сигнал за домашно насилие, в рамките на 24 часа предстои издаване на заповед за незабавна защита от съда, единствено въз основа на една декларация от пострадалия. Втората заповед за защита се издава до един месец от подаване на молбата, като тя е с различна продължителност.

Зам.-директорът на ГДНП посочи още, че има наказани полицейски служители за това, че не са изпълнили в пълен обем свои задължения при случаи на домашно насилие. От МВР отбелязаха, че полицейските служители се сблъскват с нежелание на пострадало лице да съдейства. В много от случаите при отзоваване на сигнал за домашно насилие, пострадалият прикрива извършителя или обяснява на полицейския патрул, че всъщност тя и партньорът й само се карат и викат.

От МВР апелират не само към пострадалите, а и към техните близки, познати и съседи да подават сигнали при случаи на домашно насилие.