Горски служители и пожарникари се борят за потушаването на два пожара над Рилския манастир, съобщиха от Югозападно държавно предприятие - Благоевград. Пламнала е борова гора, засега пожарът е низов.

Единият пожар е пламнал във високата част на планината, в местността "Родовица" край Илийна река, в пресечена местност.

Мълния е предизвикала пожара на територията на Природен парк "Рилски манастир", съобщи директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов пред БНР.

Вторият пожар е високо над "Владичина поляна", отново в труднодостъпен район. Екипи на ЮЗДП правят организация за тежък преход в гората, с цел ограничаване на огъня.

До мястото се стига след преход, първоначално с високопроходим автомобил, след което пеша. Служители на 8 териториални поделения от ЮЗДП ще се включат в опитите за ограничаване на огъня.

На същото място в Рила, в близост до река Илийца, през 2012 година избухна голям пожар, който унищожи близо 300 декара стари гори.

През август миналата година пък над 100 горски служители, пожарникарски екипи и доброволци се включиха в гасенето на пожара под хижа "Боровец". В гасенето на огъня се включи и хеликоптер "Кугър" от авиобазата в Крумово.