Общинският съвет в Дупница одобри поставянето на нов монумент "Дупнишки барикади", издигнат година след протестите на града през зимата на 1997 година срещу кабинета "Жан Виденов". Новата композиция ще е върху общински терен, досегашният монумент се оказа върху частен имот и ще бъде премахнат, съобщи БНР.

Монументът "Дупнишки барикади" ще бъде изграден на общинско място в близост до мястото на сегашните барикади, решиха съветниците.

"Въздържал се" и "против" гласуваха съветниците от БСП.

Преместването му се наложи, след като досегашната композиция, представляваща три танкови заграждения, събрани в едно, се оказа, че е върху частен парцел, който собствениците оградиха и монументът се оказа недостъпен.

От близо две години в Дупница събират дарения и спомоществования за изграждането на нова монументална композиции "Дупнишки барикади" до жп линията и главен път Е-79 край града, където дни наред стотици дупничани протестираха с ултиматум Жан Виденов да подаде оставка, а БСП да върне мандата за нов кабинет. Мастото вече е кръстено от участници в събитията - "Дупнишкото Оборище".