Има два вида хора на света - Стефан Данаилов и останалите. Той ме е научил на всичко. Изобщо не очаквах да се случи това. Не успях да му кажа "Сбогом, Бос". Това сподели през сълзи доведеният син на легендата на българското кино - Росен Цанков.

Той допълни, че за последно е видял Ламбо около две седмици преди кончината му на 27 ноември. Тогава 76-годишният актьор го попитал какво се случва с футболния отбор "Челси". Бил голям фен на "сините" от "Стамфорд Бридж".

Росен Цанков обясни, че отношенията му със Стефан Данаилов са били не като баща и син, а повече като между най-добри приятели.

"Като баща никога не се е държал, а като истински приятели - с напътствия между по-малък и по-голям. Единственото бащинско, което направи, беше когато се напих за първи път в живота и си повърнах в куфара. Тогава дойде и ми удари един шамар и ми каза никога да не правя това повече в живота си", спомня си Росен Цанков, който е дете на съпругата на Ламбо - Мария и първия й съпруг - режисьора Вили Цанков.

По думите му обаче най-важното, което Ламбо е направил за него е, че му е помогнал да оцелее.

"Бях 3 месеца в реанимация, интубиран, в кома. И тогава бяха лошите времена за него, когато всички го плюеха и псуваха по улиците - "червен боклук" и т.н. Тогава се оказа, че трябва да се намери едно лекарство. Той отиде и тропна на вратата на фирмата и каза "вижте, синът ми умира, искаме това лекарство" и те пратиха специален самолет за 4 флакончета от този медикамент. Тогава беше нещо страшно и това ми спаси живота", разказа Цанков.

Той обясни, че не е харесвал прякора на Данаилов - "Мастера".

"Откакто започна да преподава във НАТФИЗ, му викат "Мастер", което адски го мразя, защото от английски думата значи и господар, не само учител. А той не беше господар - беше много добър човек. Аз му викам "Бос" от малък. Той много обичаше филма "Кръстникът", там тази реплика съществуваше. Но така стана "Бос" и само аз му викам така", обясни Росен Цанков.

По думите му, Данаилов го съветвал "никога да не сяда на една маса, на която не може да плати цялата сметка", както и да работи до 30-35 години здраво, да прави кариера и след това да мисли за пари, за да се види първо какво може. Цанков разкри, че актьорът много обичал да дава съвети.

"Той знаеше какво ти е състоянието. Даже не казваш въпроса и ти казва "направи това и това". Беше много интуитивен и чувствителен човек. Плачеше на филми, книги", коментира Росен Цанков.

Той разкри, че е ходел със Стефан Данаилов на снимачната площадка.

"Останаха малко хора като Ламбо. От него се научаваш на професионализъм. Той беше нареден преди операторите. Беше готов, облечен и чакаше. Нямаше такова нещо "аз не си знам текста", всичко беше топ. Когато нещо не му влизаше в устата от сценария, късаше листа и казваше "ще го кажа, както аз реша" и режисьорът - "добре, Ламбо", сподели Цанков.

Доведеният син на Ламбо каза още, че той се е сринал след смъртта на съпругата си Мария.

"Първата година беше много тежка. Но той има такъв дух, че се вдигна. Имаше воля за живот. Тогава е и първият рак. Много се смях, защото 2017 г. той вече пуши, пие. Казвах му "Бос, ти го караш ракът като хрема". Това показваха и изследванията досега до 2019 г. Имаше страхотен дух да живее, винаги да има хора около него. В началото беше сам, но го превъзмогна и това", добави той.

Мисли, че доведеният му баща си е отишъл щастлив.