Премиерът Бойко Борисов изрази във Фейсбук скръбта си от загубата на големия артист Стефан Данаилов. Той написа лаконичното: "Сбогом! Беше голям мъж". Борисов публикува и линк към песента, изпълнявана от Стефан Данаилов "Без сълзи", която е по стихове на Любомир Левчев.

Президентът Румен Радев написа също във фейсбук: "Разделихме се със Стефан Данаилов - един от най-обичаните актьори на нашето съвремие. Едва ли можем да си представим българското кино и театър без неговия талант и обаяние.

Беше изпълнен с усещане за дълг към околните и не остана безразличен към ежедневието на българите. До последния си час Стефан Данаилов се вълнуваше от проблемите на България и вярваше, че има какво да даде, за да бъдат по-добри дните на нашия народ.

Имах привилегията именно той да застане начело на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата ми за държавен глава, в който той вложи целия си авторитет и енергия.

Стефан беше и си остава наш учител по непресторено рицарство. Нашата морална скала, която не отстъпи нито веднъж от достойнството, и на всеки успя да покаже колко силна е светлината на обичта.

Дълбок поклон!"

Депутатите почетоха с едноминутно мълчание паметта на актьора Стефан Данаилов. Легендата на българското кино и театър почина тази нощ след продължително боледуване във ВМА.

"Напусна ни нашият скъп приятел и колега големият актьор и човек Стефан Данаилов. Ще го запомним с неговото обаяние, талант и артистичност. Той изгради завладяващи образи, както на сцената, така и в знакови за филмовата ни история екранни произведения, за които получи топлото признание и обич на целия народ", заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

"Стефан Данаилов влагаше енергия и отдаденост в дейността си като народен представител в шест парламента и министър на културата в мандата на 40-то НС", каза Караянчева.

Загубата на Стефан Данаилов за цяла България е огромна, каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Евгени Будинов пред журналисти в Народното събрание във връзка с кончината на Стефан Данаилов.

"Когато ме прие в НАТФИЗ видях, че това е един от най-добрите хора. Той помагаше много на студентите си и на всички хора около себе си. Да не говорим, че това е може би най-добрият актьор и най-добрият български киноактьор със сигурност, министър на културата, невероятен политик. Загубата според мен за цяла България е огромна", коментира Будинов.

Будинов изрази съболезнования към близките на Данаилов и неговите студенти.

"Аз буквално разбрах преди пет минути и така. Много тъжно. Нека го запомним с много невероятни роли, които остави и с огромното му сърце. Бог да го прости", каза Будинов.

България загуби голям българин, обичан и уважаван от милиони хора. Той беше вселена от талант, емоция и мъдрост. Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, по повод смъртта на Стефан Данаилов.

БСП загубихме една от най-авторитетни си личности и опора. Стефан беше вдъхновение за нас. След смъртта на татко, той стана мой втори баща. Загубих го. Ламбо, обичам те толкова много. Ще ми липсваш.

Пред журналисти в парламента Нинова заяви: България загуби един от големите си синове. Човек, който беше обичан и ще бъде обичан от милиони хора. Вселена беше той от талант, емоция, мъдрост. Ние от БСП загубихме един от най-авторитетните си хора и опора. Аз лично загубих втори баща. След смъртта на татко той ми беше като баща. Много го обичам. Да почива в мир", каза още Нинова.

Един безспорно велик мъж си отиде. Велик мъж не само като актьор, а като човек. Много ми е трудно в момента да говоря, защото той ми беше и личен приятел. От него съм видял само добро. И като по-мъдър човек от мен, и като по-преживял ме е съветвал много и в средите на политиката, и в житейския ми път. За това много тежко приемам неговата загуба. Той беше капитал за българската нация. Такива мъже като него се раждат веднъж на сто години", каза пред журналисти в парламента Славчо Атанасов от групата на "Обединени патриоти".

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев заяви във фейсбук: "Ламбо, светлина по пътя! От теб ще помним, че да си Голям не е толкова тежка задача, ако го правиш със сърце! А то винаги бие отляво! Благодаря ти!"

В Министерски съвет министрите също почетоха с минута мълчание Данаилов.

Осиротяха цветовете и зимата е някак си безкрайна... Сбогом, Мастъре! Това написа във страницата си във Фейсбук министърът на културата Боил Банов.

"Със Стефан Данаилов си отива една епоха!" - това е заявил председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов от Париж, където е на посещение, съобщиха от Комисията.

Рашидов изказва дълбоката си скръб за един голям талант, за един голям актьор и скъп негов приятел. "Неговият въздух ще ми липсва много, но духом винаги ще сме заедно! Сбогом, Стефане!", допълва Рашидов.

Поклон пред паметта на Стефан Данаилов - обичан актьор, мъж с характер, който държеше на думата си, учител за сцената и за живота. Светъл да е пътят му!, написа във фейсбук и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Бившият омбудсман Мая Манолова също изрази съболезнованията си в мрежата: "Поклон пред големия Стефан Данаилов! Когато си горял в работата си, на сцената, в каузите си и си се посвещавал на хората, без да се щадиш, както правеше той, завинаги оставаш в сърцата на всички. Поклон пред твоя забележителен живот, пред таланта и голямото ти сърце! И пред смелостта да живееш така!"