Трябва малко по малко да минаваме към нормален ритъм на живот и това с отварянето на детските градини е една съвсем правилна стъпка, каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София.

Децата са тези, които са най-малко застрашени от тази инфекция, уточни той. По думите му е "много хубаво, че родителите, които са успели да преодолеят страховете си, са пуснали децата на градина".

"Тези, които не са ги пуснали, аз съм сигурен, че малко по-малко ще успеят да преодолеят страховете си и да се върнат към нормалния ритъм на живот".

Според доц. Мангъров, не е нужно да се правят тестове на персонала, защото един тест може да бъде един ден - било положителен, било отрицателен и само след няколко дни човекът да бъде заразен, но в това няма нищо страшно.

"Мисля, че нещата вървят към приключване и много скоро ние ще се върнем изцяло към нормален ритъм на живот и ще си спомняме с умиление всички тези изпълнения, които ни се случваха, пред края на зимата и началото на пролетта", посочи още той.

Дори на има втора вълна на коронавивируса, то няма да е същата, категоричен е доц. Мангъров

"Да не забравяме, че става дума за заразени, а не за болни хора, защото тези, които са болни са много малко", каза още той, основавайки се на изнесените данни от Националния оперативен щаб.

"Мисля, че няма да има втора вълна или ако има, тя няма да бъде същата, защото виждате, че всъщност тук нищо не се случи особено. Какво бихме могли да очакваме да се случи през есента или през зимата - да дойдат нови хора от някъде - никой няма да дойде. Ние ще сме си пак същите, каквито сме си били", заяви Атанас Мангъров.