Опасения от втора вълна превзеха Европа, след като днес двете страни Италия и Испания, които имаха траен спад на заболелите от коронавирус, днес отново имат пик.

Заедно с това по данни на Института "Джон Хокпкинс" към 21.30 ч. бълг. време на 14 май починалите от COVID-19 вече са 300 074. Заразените са 4 405 688 милиона.

През последните 24 часа Италия е регистрирала още 262 починали от новия коронавирус. През последните дни броят на жертвите за 24 часа беше паднал под 200 души.

С това общият брой на починалите от началото на епидемията в Италия достигна 31 368 души.

Междувременно в страната са регистрирани 992 новозаразени през изминалото денонощие, с което общият брой на заразените вече е 223 096 души.

По-рано лекарите в Италия отчетоха скок на заболелите от мистериозен възпалителен синдром сред децата, което според тях е свързано с епидемията от новия коронавирус.

Италия се нарежда на пето място в света по брой на заразените след САЩ, Русия, Великобритания и Испания, но по брой на жертвите е на трето място след САЩ и Великобритания.

Испания. Страната обяви увеличаване на смъртните случаи, които достигнаха на-високото си ниво от седмица, а властите предупредиха, че е възможна втора вълна на заразата, след като национално проучване показа, че 5% от населението е било инфектирано, предаде Ройтерс.

Здравното министерство обяви днес, че починалите за последното денонощие са 217, при 184 ден по-рано. Броят им надвишава 200 за първи път от 8 май.

Франция. Броят на смъртните случаи от коронавирусната епидемия във Франция за последното денонощие се е увеличил с 351, но броят на пациентите, намиращи се в реанимация, продължава да спада, съобщи Франс прес, цитирайки данни на френските здравни власти.

От 1 март починалите след заразяване с коронавируса са 27 425, но натоварването на реанимациите продължава да отслабва, тежко болните са 2 299, но за последните 24 часа 129 реанимационни легла са освободени. На болнично лечение остават 20 463 пациенти, от тях за последното денонощие са постъпили 542, предаде ТАСС.

От началото на епидемията във Франция са регистрирани 141 356 потвърдени случаи на заразени с коронавирус. Излекуваните и изписаните от болница вече са над 59 хиляди.

Междувременно Русия, която е втора по заболеваемост след САЩ (трета е Великобритания), успокоява, че заразените намаляват. Ситуацията с новия коронавирус в Русия се подобрява, увери днес президентът Владимир Путин, цитиран от Франс прес.

През последното денонощие броят на новите регистрирани случая на заразяване в страната спадна под 10 000 за първи път от началото на месеца.

"През последните седмици всичките ни усилия бяха съсредоточени преди всичко към борбата срещу епидемията от коронавируса, подготвянето на спешни мерки в подкрепа на икономиката и гражданите", каза руският президент на заседание чрез видеоконферентна връзка, излъчвано по обществената телевизия. "Ситуацията обаче се променя и това ни позволява отново да се концентрираме върху дългосрочните цели", каза Путин.

Заседанието, на което говори руският президент, бе посветено на генетичните изследвания. Путин сравни значението им с "това на ядрените и космическите проекти от 20-и век".

Директорът на "Вектор" - руски научно-изследователски институт, базиран в Сибир - Ринат Максютов съобщи, че неговата лаборатория е разработила шест прототипа на ваксини срещу коронавируса, три от които той нарече "обещаващи". Предвидено е предклиничните им изпитания да завършат другия месец.

Тази сутрин руските власти съобщиха, че през последните 24 часа са регистрирали 9974 нови заразени с коронавируса, с което общият брой на потвърдените случаи в страната достигна 252 245. Русия остава на второ място в света по този показател след Съединените щати, отбелязва Франс прес.

От 3 май, когато бяха регистрирани 10 633 нови заразени, страната не бе падала под прага от 10 000 случая. Броят на починалите от коронавируса в Русия остава сравнително нисък в сравнение с други държави. С регистрираните през последното денонощие 95 смъртни случая починалите в страната са общо 2305.