Наблюдаваме "Игри на тестове", не може да затвориш някого въз основа на тест. Това заяви в предаването на bTV "Тази сутрин" директорът на Детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров по отношение на случаите, при които има разминаването в резултатите на РЗИ и частни лаборатории.

Той обясни, че ако човек се зарази с коронавирусна инфекция, в 99% от случаите няма да има симптоми, в другия случай - трябва да бъдеш хоспитализиран, а не под домашна карантина.

"Ако имаш друго заболяване и си заразен, това, че ти си заразен няма да повлияе на лечението на другото ти заболяване, което в много случаи може да е животозастрашаващо. Това означава нова нормалност", коментира инфекционистът.

По думите му светът се е научил да живее с полиомиелита и туберкулозата. Той допълни, че резултатите от PCR тестовете не са абсолютни, а чувствителността им е около 70%.

"Това, което пише най-отдолу на всяко лабораторно изследване: Резултатите не са диагноза, а са основание за такава. Не може ти да правиш клинични заключения въз основа само на тест. Ако продължим по този начин, през ноември и декември, когато започнат зимните респираторни вирози - системата ще блокира", коментира експертът.

Доц. Мангъров уточни, че през зимата трудно ще се различава сезонният грип от коронавирусната инфекция. Той е на мнение, че ще настане хаос. Експертът заяви, че няма значение колко са положителните тестове, а колко хора са изследвани и дали това е първоначален или вторичен тест.

"Защо няма такава разбивка? Какво трябва да се казва, например: Изследвани са 700 души, от тях 40 са положителни. Тези 700 са нови хора, не са изследвани досега. А не да се каже, че са направени 3000 теста, на кого са направени - никой не казва. Възможно е половината от тях да са направени на хора, които са в болници, които вече имат един положителен. Начинът, по който се предоставя тази информация е крайно некоректно", посочи инфекционистът.

Експертът посочи, че към момента не могат да се правят заключения на база на официалната статистика. Доц. Мангъров коментира, че силно се е надявал COVID19 да изчезне през лятото, но очакванията му не са станали факт. Експертът даде пример с първия SARS от 2002 г., който се е появил през ноември и със затоплянето на времето е отминал.

Доц. Мангъров посочи, че не е в конфликт с членовете на Националния оперативен щаб и дори не се е чувал скоро с тях. Той определи действията на Щаба като неправилни, а данните за заразата се представят некоректно.

Педи 3 седмици доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб обяви, че към членовете са изпращани "гнусни sms-и и ругатни". Медицинските противоречията с доц. Мангъров породиха подозрения, че е възможно Кунчев да визира него. Днес инфекционистът отрече да е изпращал подобни sms-и с думите: "На никого от щаба - нито съм се чувал, нито съм пращал sms-и. Това, което ще кажа, е, че е хубаво преди да се действа, да се мисли".