Обществеността в Добрич се поклони пред паметника на генерал-лейтенант Иван Колев и на загиналите воини за освобождението на Южна Добруджа от румънско владичество през 1916 година, предаде БТА. Седми септември връща историческия спомен за най-кръвопролитните сражения в отбраната на Добрич по време на Първата световна война, а битката остава в историята като Добричката епопея.

На мемориала на предводителя на българската конница генерал-лейтенант Иван Колев венци и цветя положиха лидерът на НФСБ Валери Симеонов, депутати, представители на общината и областната управа, на обществени организации.

Голямата победа на българското оръжие в Добричката епопея продължава да бъде в сянка, заяви Валери Симеонов пред журналисти като добави, че това се прави по политически причини. По думите му сраженията за освобождението на Южна Добруджа могат да се сравнят с боевете на Шипка. Той апелира Добричката епопея да се изучава в учебниците по история.

Генерал-лейтенант Иван Колев е символ на воинската храброст, а Добрич като град на бойната слава се нарежда редом до Шипка, Одрин и Тутракан, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов пред медиите.

В днешния тържествен ден за отбелязване на 103-ата годишнина от историческото събитие гражданите полагат цветя и на Кръста-паметник на загиналите в Добричката епопея, на паметния знак на падналите в боя от 7-а Рилска дивизия, пред паметните плочи на героите генерал Тодор Катранджиев и полковник Борис Дрангов.

Във Военното гробище-музей, което е вечен дом на 3500 бойци от шест национални армии, участвали във военните действия, е обявен Ден на отворените врати.