Младият мъж бе задържан на 7 април по искане на прокуратурата в Маями. Той е обвинен заедно с още петима българи, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които Вашингтон твърди, че са свързани с терористична дейност.

Днешното заседание на съда бе само за мярката за неотклонение на Андреев. Искането на американските власти за екстрадицията на българина ще бъде гледано отделно.

Пред магистратите Желяз Андреев обясни, че като служител в кол център на международна фирма не е можел да извърши каквото и да било действие без санкцията на началниците си и в този смисъл няма как да носи вина за направеното от фирмата, в случая – доставка на части за Сирийските авиолинии.

На свидетелската скамейка в негова защита се яви приятелката му Милена Здравкова, с която са били колеги във въпросната фирма. Тя подкрепи думите му, че като работници на най-ниското йерархично ниво, те са изпълнявали нарежданията на своите преки ръководители.

Съдът мотивира решението си с това, че има ниска степен обвиняемият да се укрие, тъй като е с постоянен трудов договор, не е бил осъждан и лично се е явил, след като е бил призован да свидетелства.

На излизане от съдебната зала пред журналисти Желяз Андреев каза единствено, че е удовлетворен от решението на съда и не пожела да коментира нищо друго.