Арестът на Андреев е във връзка с водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях - Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев са българи.

Всички те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които американските власти твърдят, че са свързани с терористична дейност.

В създадената във Фейсбук група за подкрепа на Желяз Андреев е описано, че срещу него има повдигнато обвинение от прокуратурата във Флорида с дата 24 октомври 2016 г. за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ.

От май 2013 г. до април 2016 г. добричлията е служител в отдел „Продажби“ в българския офис на американската компания AW Tronics. Като такъв, той осъществява продажби на авиационни части на авиокомпании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от различни държави, сред които и на сирийската авиокомпания Syrian Air без да подозира, че подобна сделка е нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

"Желяз, който е назначен на трудов договор по българското трудово законодателство с компания, регистрирана в България с централен офис в САЩ, никога не е уведомяван, че работи по чуждо законодателство и следователно не е действал със съзнанието, че нарушава закон, камо ли закон на чужда държава", пишат приятелите му в социалната мрежа.

По думите на приятелката на младия мъж - Милена Здравкова, която е работила заедно с него в същия кол център, контактите с клиенти са извършвани по списък, даден от отдел „Продажби”.

"На нито един от служителите на тази позиция, в това число и на Желяз, не им е провеждан инструктаж за ембарго и при постъпването им на работа в компанията никога не са им давани инструкции да НЕ работят с клиенти от определени държави. Нито един служител не е знаел, че трябва да е наясно кои стоки са с двойна употреба, кои държави са под ембарго със САЩ и как се оформят митнически декларации", казват още близките на арестувания мъж и се надяват той да не бъде екстрадиран в САЩ.

Заради седемте сделки със Сирийските авиолинии, Желяз Андреев може да ъде осъден във Флорида на максимална присъда от 25 години затвор и глоба от 1 250 000 долара.

Желяз е на 29 години, роден е в Добрич. Завършил е Природоматематическа гимназия в града и бакалавър специалност „Културология“ в СУ. Той напуска работа в AW Tronics през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия. По това време добричлията вече е служител на Луфтханза Техник София. На 16 март 2018 г. е освободен от работа в Луфтханза поради присъствие на името му в Черния списък на Търговския департамент на САЩ.