Чрез предложението на здравното министерство за създаване на частни фондове, които да се конкурират с НЗОК, държавата бяга от отговорността си за системата на здравеопазването. Това каза в "Тази сутрин" по bTV бившият здравен министър и лидер на "Консервативно обединение на десницата" Петър Москов. Новият модел дава възможност хората да изберат кой да се грижи за техните пари. И то така да се грижи за тях, че те да бъда обгрижвани и да чувстват внимание и грижа към тях., заяви пред Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Бившият министър на здравеопазването Мими Виткова е на мнение, че трябва да се направи здравен гаранционен фонд, който да предпазва осигурените от фалити на дружествата.

Според Москов Кирил Ананиев има желание и воля за промяна, политическото мнозинство зад него обаче - не.

"Въпросът, който убягва, е кой да носи отговорността за системата на здравеопазването. Отговорът на правителството през предложенията на министерството е: "Ние предлагаме държавата да излезе от отговорността си в сферата на здравеопазването и на нейно място отговорност да носят частни фондове. Пазарът да носи отговорност за системата на здравеопазване. Това е възможно политическо решение", коментира Москов.

"НЗОК трябва да остане основният стълб на здравеопазване в държавата. Ако той се замени с много частни фондове, отговорността ще стане анонимна", предупреди още Москов.

"Предложенията имат редица предимства. До момента сме наясно, че има неуредици, има и слабости в работата на НЗОК. Те трябва да бъдат премахнати. НЗОК са институцията, която стои зад гърбовете ни, закупува за нас услуги и ние ги използваме". Това коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков относно предложението за промени в здравеопазването, според което ще можем да се осигуряваме и в частни фондове.

Новият здравен модел предвижда системата да е солидарна, както и досега - здравна застраховка да се събира от всички, да се разпределя и от нея да се ползват тези, които се нуждаят от медицинска помощ.

"С този модел се дава възможност хората да изберат кой да се грижи за техните пари. И то така да се грижи за тях, че те да бъда обгрижвани и да чувстват внимание и грижа към тях. Това към момента липсва", каза още той.

Според него с новия модел се забранява негативната селекция. "Аз мога да имам хронични заболявания. Фондовете нямат право да откажат да ме осигуряват. Ние ще избираме фондовете, а не те нас. Няма никакво значение на колко сме години и на от какво боледуваме", каза още той.

По думите на зам.-министъра на здравеопазването няма никакъв шанс пакетът да бъде намален. "Той се определя от министъра на здравеопазването, а той използва знанието на лекарите кога, какво трябва да се случва. Единственото нещо, което всички могат да правят занапред е да гарантират на всеки човек покритие на този пакет и да предложат допълнителни услуги, от които може да се печели. От основния пакет не се предвижда да се печели", обясни още Пенков.

Трябва да се направи здравен гаранционен фонд, който да предпазва осигурените от фалити на дружествата, обясни бившият министър на здравеопазването Мими Виткова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Новият здравноосигурителен модел ще работи известен период от време. Ако не бъдат верни анализите и разчетите и ако не е ясно предварително какво може да се покрие с вноската от 8%, новите играчи в системата ще бъдат изправени пред доста сериозни финансови предизвикателства", заяви д-р Мими Виткова, председател на УС на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването.

В понеделник, по време на Национална кръгла маса, посветена на проблемите в системата на здравеопазването, ресорният министър Кирил Ананиев представи нов здравноосигурителен модел, който предвижда демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Така хората ще могат да избират къде да се осигуряват - в частен фонд или в Здравната каса.

Виткова коментира, че сегашната 8-процентната вноска води до сериозен дефицит и затруднения в НЗОК.

"Трябва на национално ниво да се направи гаранционен фонд, който да предпазва осигурените лица от фалити на някои от дружествата. Всяко от дружествата формира технически резерви от премиите", коментира бившият министър на здравеопазването.

По думите й промените водят до излизане от системата за национално договаряне на цените на здравните услуги. Това означавало, че всяко лечебно заведение ще формира свои цени.

"Няма да се прави остойностяване на основния пакет и няма да има цени по национален рамков договор. Всяка една от осигурителните компании ще се договаря с всяка болница и всеки лекар. През последните 30 години държавата не събра експертиза и политическа воля, за да направи това остойностяване, за да имаме приблизителни данни кое колко струва", обясни д-р Виткова.

Тя заяви, че не е работа на застрахователите да разрешават проблемите в здравеопазването.

"Застрахователите няма как да предоставят липсващите медицински кадри във всяка точка извън големите населени места в страната. Застрахователите могат с финансови механизми да влияят до известна степен върху качеството, засилвайки контрола върху дейността на лечебните заведения", допълни д-р Мими Виткова.