Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев провери реставрацията на банята в "Овча купел" - един от най-важните обекти за опазване на архитектурното наследство на София.

Ръководителят на ремонта инж. Босев разказа, че през първите месеци са се занимавали само с демонтажни работи, поради тежкото състояние на сградата и с цел да се съхрани максимално първоначалния ѝ вид. До есента ще бъде ремонтиран изцяло покривът, дограмите и други важни елементи от фасадата, за да може да продължи успешно реставрацията във вътрешността.

"Ще бъдем отново тук, за да можем да следим процеса и да успеем да върнем една от емблемите на София на гражданите, която повече от 30 години тънеше в разруха. В началото на този мандат успяхме да я придобием от държавата, осигурихме повече от половината от средствата за ремонта от общинския бюджет, както и средства по европейски проект.", споделя Георгиев.

Минералната баня в кв. "Овча купел" е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София. Строежът й започва през 1920 г., продължава с прекъсвания до 1933 г. и струва на държавата 30 милиона тогавашни лева.

Банята функционира до края на 80-те години на XX-ти век, след което е затворена и, поради неподдържане, започва да се руши. През 2017 г. възниква пожар, който нанася сериозни щети в интериора, особено в помещенията с басейните и други общи части. Допълнително, множеството намеси за нуждите на филмовата индустрия, заличават голяма част от следите от автентичните функции на отделните помещения.

През 2019 г., с договор е прехвърлена безвъзмездно от Държавата на Столичната община с цел нейното реновиране. Столична община и Регионален исторически музей - София предприемат незабавно действия за опазването на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория "местно значение".

В резултат на това, е изготвен и одобрен проект за "Адаптация и реставрация на минерална баня Овча купел като рекреативен център с използване на минерална вода". Той включва обособяване на две зони в сградата - зона "Рекреация", в сутерена и на партерния етаж и зона "Наука", на първия и подпокривния етажи.

В рекреативния център на посетителите ще се предлагат разнообразни процедури с минерална вода. Запазват се функциите на големите басейни, като се добавят две зони с по-гореща вода, ще продължат да функционират курните и душовете.

За възстановяването на обекта е осигурено финансиране в размер на 3 319 912 лв. - безвъзмездна финансова помощ по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" към Изпълнителна агенция "Програма за образование" и 4 460 000 лв. от бюджета на Столична община за 2022 г. и 2023 г.

Снимка: Пресцентър Столичен общински съвет