След 2 г. банята в "Овча купел" може да отвори врати. Проект, предвиждащ реставрацията на сградата, която е запустяла от години, е все по-близо до осъществяване, след като стана ясно, че е преминал през още една инстанция.


В същото време обаче заложената в него промяна на предназначението на зданието се посреща нееднозначно от жителите на София. Причината е, че след възстановяването сградата ще се превърне и в център за изследване на свойствата на минералната вода.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обясни пред БНТ, че ще софиянци и гостите на града ще могат да се възползват от лечебните свойства на минералната вода. Целта е едновременно да може да се използва банята като спа център, но да функционира и центърът за изследване на водата.

"Нека няма никакви съмнения, че намеренията са били за възстановяване и използване на минерална вода. Аналогиите с Централна баня са безпочвени", увери Чобанов.


Той обясни, че в "Овча купел" са на лице са всички предпоставки за реставрация изцяло в оригинален вид на сградата и за възстановяване на оригиналните й функции.

"Както показа успешният ни опит в Банкя, това са бавни процеси на консервация, на възстановяване. Убеден съм, че след около 2 години първите посетители ще могат да се възползват от услугите на комплекса", смята той.

"Очаква се разходите по възстановяването да бъдат съществени", добави Чобанов.