Собственикът на внесените отпадъчни тонер касети от Италия, които са складирани на нелицензирана площадка във Враца, ще бъде глобен след повторна проверка в присъствие на негов законен представител, съобщи директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Христо Христов.

Той допълни, че врачанската екоинспекция се е свързала с фирмата и проверката трябва да се състои в следващите дни. На собственика на незаконно складираните отпадъци, ще бъде връчен акт за административно нарушение по Закона за околната среда и по Закона за управление на отпадъците, както и предписание тонер касетите да бъдат изнесени от площадката в най-кратки срокове - не по-късно от месец. Санкцията за нарушението е от 7 до 20 хиляди лева, уточни Христо Христов.

На 4 януари експерти от РИОСВ-Враца, териториалното звено на ДАНС и Областната дирекция на МВР извършиха проверка по сигнал за нерегламентирано складиране на отпадъци на площадка в складова база в града. Установено е, че се съхраняват 50 тона отпадък - използвани тонер касети, внесени от Италия. Повечето от касетите са опаковани, но има и в насипно състояние. Според представените документи при проверката, отпадъкът е тръгнал към България като неопасен.

Вероятността почвата да бъде замърсена от касетите при валежи е малка, тъй като са складирани на бетонирана площадка, обясни Христо Христов. Въпреки че площадката може да отговаря на някои законови изисквания, складирането на отпадъци на нея е нарушение, тъй като не е лицензирана по изискванията на закона за управление на отпадъците, категоричен е Христо Христов.

Снимка: БТА

При повторната проверка, ще бъде поискана и информация за намеренията на вносителя за обработката на отпадъците. По първоначална информация те ще бъдат използвани като суровина за отделяне на пластмасата и метала от касетите, но обработката няма да бъде извършвана във Враца.