След като премиерът Бойко Борисов обяви, че се проверяват още няколко депа, са постъпили сигнали, че и във Враца се складират отпадъци от Апенините. По случая вече работят ековластите и ДАНС, съобщава bTV.

Порталът на ул. "Складова" е отворен и до отпадъка се стига без проблем, а наематели и клиенти твърдят, че нямат общо.

На място има над 50 тона употребявани тонер касети от принтери. Част от тях са пакетирани, а други - не. Отпадъкът се складира там от ноември. Според етикетите на контейнерите и чувалите идва от Италия и не е опасен.

"По предварителна информация по документите, които прегледахме, са неопасен отпадък, но тепърва ще изясним кой е собственикът на площадката и на отпадъците", обясни Христо Христов, директор на РИОСВ-Враца.

Стопаните на площадката - баща и син Ангелови, твърдят, че боклукът не е техен, а на фирма, с която сключили договор за съхранение. Площадката обаче не е лицензирана, както е по закон.

"Проблемът е, че тя не е регистрирана в РИОСВ, няма такъв издаден документ за съхранение, за което фирмата ще си понесе санкцията", обясни още Христов.

От Италия пластмасата е препродадена три пъти, преди да стигне до склада във Враца. Собствениците на въпросните фирми предстои да бъдат разпитани.