Тя е на родения в Ливан канадец Хасан ел Хадж Хасан, отговарял за логистиката на атаката, пише вестник "Преса".

Установено е, че Хасан е пристигнал в България на 28 юни 2012 година и именно той дистанционно е взривил бомбата в раницата на камикадзето на 18 юли 2012 година. Устройството било с три килограма тротилов еквивалент. В раницата имало и две малки газови бутилки.

Хасан за около седмица се настанил в хотел в Несебър. Бил сам, представял се за турист и дори успял да "влезе под кожата" на сервитьорка от ресторанта към хотела. Момичето било толкова увлечено по чужденеца, че дори го поканила на рожден ден на своя приятелка. В последния момент обаче Хасан съобщил, че има важна среща и няма да може да присъства.

По време на престоя си в Несебър мъжът се държал спокойно и поддържал прикритието на турист. Свидетели твърдят, че дори го видели да се връща в хотела от плажа гол до кръста.

През цялото време на пребиваването си носел различни шапки. Две от шапките му - с емблеми на американски бейзболни отбори, са били намерени в хотелската му стая в Несебър от спецслужбите. Те са били представени за анализ и от тях властите успели да изолират ДНК.

Следи от съучастника на терориста са били намерени и върху хавлията, с която Хасан ходел на плаж в Несебър. Тя също била в хотелската му стая. Възможно е той да е забравил вещите си в бързината преди да напусне скоростно хотела.

Преди около две седмици главният прокурор Сотир Цацаров съобщи за нови данни по случая, според които е имало и трети терорист в Сарафово.

 Атентатът на летището в Бургас бе извършен на 18 юли 2012 г. и отне живота на петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса.

В края на юли м.г. МВР разпространи снимките на двама мъже, за които се предполага, че са свързани с атентата на бургаското летище и помоли обществеността за съдействие. Двамата мъже са идентифицирани като Мелиад Фара (Meliad FARAH, известен също като Hussein HUSSEIN), роден на 5 ноември 1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан (Hassan El HAJJ HASSAN), роден на 22 март 1988 г., канадски гражданин.