Днес изтича седемдневният срок, който Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) даде на доставчиците на ток да се издължат на Националната електрическа компания (НЕК). Сумата на задълженията за трите компании е близо 350 млн. лв.

ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про твърдят, че нямат оборотни средства, с които да се разплатят. В същото време тече и процедура по отнемането на лицензите на трите ЕРП-та.

По информация от НЕК задълженията на "ЕВН България Електроснабдяване" възлизат на 216,6 млн. лв.

Според ЕВН "въпросната сума", която ДКЕВР настоява да бъде изплатена на НЕК, всъщност е дължима на дружеството за покупка на зелена енергия за периода 1 юли 2012 - 31 юли 2013 г.

"Това е факт, който не се отрича от нито една държавна институция, което дава основание на "ЕВН България Електроснабдяване" да реши как да изпълни своите договорни отношения с НЕК: или чрез извършване на плащания, или чрез прихващане на задължения срещу дължими вземания от НЕК", смятат от компанията.

Преди дни енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че НЕК вече е сезирала прокуратурата за дейността на трите дружества.

АНКЕТА: Одобрявате ли отнемане лицензите на ЕРП-тата?