Това заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова, предаде „Фокус”.

На 16 април ДКЕВР на открито заседание, ще разгледа въпроса за отнемане на лиценза на ЧЕЗ заради установени системни нарушения от други институции.

„Нека да е ясно обаче, че комисията ще разгледа лицензите на „ЧЕЗ Разпределение” и „ЧЕЗ Електро”, тъй като „ЧЕЗ България” не е лицензиант у нас”, уточни председателят на държавния регулатор.
 
По думите на Харитонова, "това е дълъг и важен процес, тъй като, ако регулаторът по някакъв начин наруши закона, България ще трябва да плати за това нарушение".

Тя обясни, че съгласно наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, при процедура за отнемане на лицензия, трябва да се поиска становището и на други държавни органи.
Ще се иска становището на министерствата на отбраната, на вътрешните работи, на Комисия за защита на потребителите, на Столична община, на областните управи в цяла Западна България, където ЧЕЗ осигурява електрозахранването изцяло.

Дали е ЧЕЗ или е друго електроразпрелително дружество, няма значение, но важно е, че то осигурява сигурността на електрозахранването на много области и държавният регулатор не може да си позволи да не защити интересите на потребителите и да създаде суматоха със своето решение”, заяви Харитонова.
 
Председателят на енергийния регулатор посочи, че все още не е запозната с доклада от проверката на АДФИ именно на дейността на ЧЕЗ.
Проверката за ЧЕЗ е от февруари и тя откри, че дружеството не е прилагало режима за възлагане на обществени поръчки по различни договори.
Върховната прокуратура образува пет наказателни производства за нарушения в енергетиката.

(Какво констатира финансовата инспекция в ЕРП-тата)


Харитонова за цените на тока

"ДКЕВР категорично не иска да увеличава цената на електроенергията, но сигурно ще има някои разходи, които неминуемо трябва да признаем. Едни от тези разходи са именно цените на въглеродните емисии... Всички енергийни дружества са поискали увеличение на цената на електроенергията, като централите са заявили желание за покачване с около 15–20 на сто, като сред тях е АЕЦ „Козлодуй”. Комисията ще гледа под лупа всичките разходи, представени от съответните енергийни дружества. Мините са поискали увеличение на цената на въглищата, което е съществено при образуването на крайната цена на електроенергията."