Преди дни ръководителят на 27-ата българска експедиция в Антарктида проф. Христо Пимпирев се завърна у нас. Той разказа пред Телевизия "Европа" любопитни подробности от събитията на "Ледената красавица" - това е името, което професорът е дал на ледения континент.

Улавянето на изключително рядка ледена риба с бяла кръв е сред постиженията на българската експедиция в Антарктида. Рибата е била открита случайно. Тя няма хемоблобин и кръвта и е безцветна. Рибата ще стане един от експонатите в Природонаучния музей. Проф. Христо Пимпирев разказва, че изследователите и биолозите са успели да свършат много полезна работа на ледения континент.

Българската база на Антарктида става все по търсена от чуждите учени, доволен е проф. Пимпирев. На тази експедиция в нея са работили 45 изследователи. Като в нея е имало две жени от Колумбия, както и кипърски гражданин, който за пръв път стъпва на Антарктида.

27 та българска експедиция на Антарктида приключва в края на март. За следващата експедиция проф. Пимпирев си пожела по-сериозна научна апаратура.