Това се оказа интересна подробност за много софиянци и гости на столицата, дошли да посетят откриването на документалната изложба "Българските корени на Дилма Русеф в Държавна агенция "Архиви".

Мнозина се заглеждаха в снимката на поетесата, заедно със съпругата на Русев Дилма Силва и малката Дилма, направена в Бразилия през 1960 година.

Елисавета Багряна е била в Бразилия през 1960 г. за конгрес на международния ПЕН клуб в Рио де Жатейро, но пропътувала около 500 километра навътре от крайбрежието, за да стигне до планинския релеф на Белу Оризонте и да се срещне с бащата на Дилма - Петър Русев. Останала там един месец. Двамата се познавали от престоя на Петър в Париж през 30-те години, още преди той да потегли за Бразилия.
При посещението си в Габрово миналата година Дилма Русеф рецитира стихове на Елисавета Багряна.
 

"Г-жа Дилма Русеф беше много емоционална, когато посети изложбата на рода си в Габрово по време на посещението й на 5 и 6 октомври миналата година в България", разказа и.д. директор на Регионалния исторически музей Красимира Чолакова.
По протокол тя е трябвало да бъде в музея само 15 минути, но  прекарала между тези снимки и архиви около час и половина.

Проучени са 589 души от рода Русеви за около една година, като част от тях живеят в 84 селища на България, а 20% от тях - на различни места по света - в Германия, Великобритания, САЩ и Бразилия, уточни Чолакова.
Общото в рода е техният стремеж към образование - само 20 от тези 589 души са без образование, посочи Чолакова.
Проучванията за рода обхващат периода от 1700 година до наши дни.
"Подарихме й родословното й дърво – копие, от което показваме на днешната изложба", припомни Чолакова.

Дилма Русеф е обещала да попълни с нови снимки колекцията на музея, но директорката е запомнила най-вече прословутото й сърдечно бразилско "Благодаря!". Плодът на това гостуване е вече осъществяващият се българо-бразилски проект в областта на енергийната ефективност, в който участва габровския Технически университет, една бразилска и две български фирми.

Любопитно е, че един от родствениците на бразилския президент е ген. Руси Русев. Той е министър в последното правителство на България преди 9-ти септември 1944 г., разстрелян от Народния съд на 1-ви февруари 1945 г. Генералът е първи братовчед на бащата на Дилма Петър Русев. Неговият баща Христо е бил кмет на Габрово и е брат на дядото на Дилма Русеф.

"От съпруга си Цветан Ковачев знам, че бащата на Дилма бил добър човек, а през 1948 г. се получава писмо от него като емигрант", спомня си Тошка Ковачева, съпруга на Цветан Ковачев, вече покойник, първи братовчед на бразилската президентка. Той е търсил най-вече контакт с майка си, баба Цанка, поясни жената. "Дилма Русеф е толкова харизматична личност, че веднага завладява човека. Каза, че е изпълнила един дълг към баща си - да дойде в родния му град и да се запознае с близките хора от рода", разказа още Тошка Ковачева.

На изложбата "Българските корени на Дилма Русеф", представяща 105 културни ценности – документи, снимки и портрети за историята на рода Русев, пристигна специално и министърът по еврофондовете Томислав Дончев, бивш кмет на Габрово, както и посланикът на Бразилия у нас Вашингтон Луис.