Вчера лабрадорът Нобел успешно се дипломира след обучение от инструктора Явор Крумов, съобщиха на страницата си във Фейсбук от фондацията.

Със специалните си умения Нобел ще сигнализира на 7-годишната Катерина, която страда от диабет, и семейството й за всяка предстояща хипо- или хипергликемична криза.

Уникалната му работа ще позволи да се увеличи времето за реакция и овладяване на кризите и предотвратяване на нежелани последици, допълват от "Очи на четири лапи".

Над 450 000 българи страдат от диабет. Кучетата, които могат да им помагат, са обучени да разпознават миризмата, която отделя човешкото тяло при ниска (хипогликемия) и съответно висока кръвна захар (хипергликемия).

"Хипогликемията е често срещано състояние при диабетиците на инсулин (първи тип диабет). А диабетът при децата и младежите винаги е инсулинозависим. Най-опасно е, когато захарта падне под нормата по време на сън, защото признаците не могат да се различат. Възможно е да се стигне до загуба на съзнание, гърчове, сърдечна аритмия и дори до внезапна смърт в леглото", обясни при старта на проекта председателят на "Очи на четири лапи" Албена Алексиева.

Животните обаче предупреждават диабетика или неговото семейство още преди старта на диабетната криза, което увеличава времето за реакция.

Ако кризата започне насън, кучето е обучено да реагира, докато не събуди болния диабетик. Ако се касае за болно от диабет дете – кучето събужда родителите му.