Тези данни бяха изнесени на международната конференция "Пътят на мигрантите - проблеми и решения в интегрирането им чрез образователни системи" в Софиия.

Това е голяма и тревожна цифра, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по повод децата мигранти, които не учат, цитира я БТА.

"Статистиката сама говори, но зад цифрите стоят и много тревожни въпроси - къде се настаняват тези деца, удачно ли е попечителството да бъде прехвърлено на местните власти", посочи вицепрезидентът.

Тя отбеляза, че често местните администрации нямат подготвени хора и специалисти, които да се занимават с травмираните деца. Други въпроси за тези деца са свързани с медицинската помощ, с ваксини, с лечение на хронични заболявания, но и с ужасния въпрос, който за съжаление в България още не е разрешен - за трафика на тези деца и за изчезването им от регистрационните центрове, каза още Йотова. 

Служебният министър на образованието Николай Денков пък съобщи, че от записаните в началото на учебната година 119 ученици мигранти в училищата 113 са завършили успешно първия срок. 24 деца са записани в детски градини.

"Децата, търсещи или получили международна закрила, имат нужда от образование и професия, но също така и от човечност и съпричастност. А за нас като общество интеграцията им е най-сигурна защита срещу тяхната радикализация", каза  Денков.

Той съобщи, че МОН е изготвило две много важни наредби, които гарантират безплатно образование и обучение в държавните и в общинските детски градини и училища. Те позволяват децата, които не разполагат с документ за завършен образователен етап, да валидират компетентности за завършен период от училищното обучение или за завършен клас или етап от основната степен на образование, както и за клас от първи гимназиален етап или цял първи гимназиален етап.

Съществуващите все още проблеми при преценката в кой клас да бъдат записани децата ще бъдат отстранени с нова наредба.

"Както на всички деца в нашата страна, чийто майчин език не е българският, така и на децата мигранти се осигурява допълнително обучение по български език, за да могат успешно да продължат образованието си и да се адаптират", допълни  Денков.

Децата са включени и в проекта "Твоят час" за извънкласни дейности, където получават допълнителна подкрепа.