Основна причина за въвеждане на това ограничение е да могат повече нуждаещи се деца да използват средства от фонда, съобщиха Дарик радио и "Фокус".

По данни на фонда средният разход за един случай на лечение е 26 000 лева, а за една трансплантация - 266 000 лева, което означава, че повечето трансплантации няма да бъдат покривани изцяло с пари от фонда.

Според решението на Министерския съвет фондът ще може да предоставя и съфинансиране за лечение на дете, като стойността на отпуснатите средства ще бъде до трикратния размер на съответното лечение, заплащано в България. 

Кабинетът също така реши да отпусне допълнителни 4 милиона лева към бюджета на фонда за тази година, с които средствата в него стават общо 7 милиона лева. За първите шест месеца на годината фондът е отпуснал средства на стойност 4.6 милиона лева за лечението на 170 деца.

През последните 2 години редица скандали предизвикаха рокади в управлението на Фонда за лечение на деца в чужбина, след като одит на Сметната палата през 2009 г. показа, че 40% от средствата, отпуснати от държавата за периода 2005-2009 години за лечение на деца в чужбина, не са изразходвани.