Детското отделение във врачанската болница няма да затваря, стана ясно след среща на здравния министър Христо Хинков с ръководството на лечебното заведение, лекарите, общинската и областната управа. От думите на министъра се разбра, че държавата ще помогне и с пари, и с педиатри, поне шестима, и то до няколко дни. Ще бъдат командировани лекари от София.

"Ще намерим шестима педиатри за детското отделение на болницата във Враца и ще решим проблема още другата седмица", заяви след срещата министърът на здравеопазването.

"На първо време ще решим проблема с лекари и специализанти от София, като очакваме общината във Враца също да помогне и да даде перспектива на болницата. Държавата е готова да отпусне пари на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца, но проблемът трябва да се реши системно, а не само като се закърпи тази кръпка", каза проф. Хинков, предава БТА.

Той съобщи, че още не е приел оставката на директора на болницата д-р Кети Ценова, която е пожелала да се оттегли, тъй като не може да реши проблема с напускащите педиатри. Според Ценова педиатричното отделение не е печелившо за болницата, а според министъра проблемът вероятно е и заради недобър мениджмънт.

Депутатът от Враца Красен Кръстев заяви, че местната община ще помогне с осигуряването на общински жилища за педиатрите, които ще дойдат от София да работят в детското отделение на врачанската болница.

Министър Хинков е във Враца, за да се срещне с местната власт и с педиатрите, след като тази сутрин обяви, че директорът на болницата д-р Кети Ценова е подала оставка.

Преди срещата медиците се оплакаха от ниски заплати и че не могат да ползват натрупани отпуски за 3-4 години назад, а родители изразиха тревогата си, че без педиатри няма да има кой да лекува децата им.

След среща на 4 август между изпълнителния директор на болницата и областния управител на Враца Надя Донкинска стана известно, че има опасност болницата да остане без детско отделение. Причината е, че и петимата лекари са подали предизвестие за напускане, което изтича на 15 август.