30 деца от Северна Македония и България нарисуваха заедно картина пред Народния театър "Иван Вазов" в София. Инициативата е по повод социалната кампания "От двете страни на границата" на Фондация "Българска памет". Тя цели да насочи общественото внимание към необходимостта от фокусирана държавна политика към развитието на добросъседство и приятелски отношения между двете държави. 

Още снимки може да видите тук >>> 

Заедно децата изрисуваха на платно с размер 5 на 6 метра изображение на мечтаното единство между Северна Македония и България, разказа пред БТА Славчо Неделковски, директор на детското художествено студио ,,Св. св. Кирил и Методий" в Битоля, откъдето са гостите от Северна Македония. На платното са изобразени фигурите на момче на фона на флага на Република Северна Македония, което подава ръка на момиче, зад което пък е нарисувано българското знаме. 

"Картината отправя единно послание: "Изкуството не познава граници - нека не ги градим!". И това е универсално послание за оцеляването на човечеството като цяло", каза Неделковски. 

"Художници от цял свят, и особено в този конкретен случай от двете страни на границата на съседните държави, трябва да творят без политика и партизанщина. Техният неспокоен дух е преди всичко либертариански. Не трябва да позволяваме той да бъде впримчен в лабиринта на политиката. И ние изпращаме това съобщение и говорим силно и ясно. Още повече, че посланието е по-ясно, когато идва от млади визуални артисти и таланти. Те са нашето бъдеще. За всичко останало можем да имаме собствено мнение, но за радостта им днес няма място за дискусия", добави той. 

Снимка: БТА

Детското художествено студио "Св. св. Кирил и Методий" в град Битоля е най-старата неправителствена организация в Северна Македония. Повече от 40 години организира две събития за детско художествено изкуство - "Мал Битолски Монмартр" и световна детска художествена изложба "Битоля". Младите художници от България пък са от региона на Западните Родопи. 

Снимка: БТА

Това е третата подобна среща на художници от двете страни в рамките на кампанията "От двете страни на границата". Групата творци от РМС е в София за пет дни по покана и финансиране на д-р Милен Врабевски и Фондация "Българска памет". По време на престоя си младежите ще разгледат забележителностите на София и околността, ще имат образователни лекции, както и занимания по рисуване на градска архитектура, съобщиха от Фондация "Българска памет". 

Снимка: БТА

В 13 часа президентът Румен Радев ги посрещна на "Дондуков 2". "Искам да ви поздравя с прекрасната инициатива да покажете, че със силата на изкуството нашата обща граница следва да събира хората, а не да ги разделя. Аз се надявам, че това, което правите, е пътят, по който ще има много по-бързо сближаване между хората от нашите две държави", каза държавният.

"Много се радвам, че днес мога да ви приема вас, младите хора, без никакъв страх, без никакви предубеждения. Силно вярвам, че примерът, който давате, ще бъде последван и от политиците от двете страни - да забравят страха, да забравят предубежденията, да направят така, че това, което ни свързва - нашата обща хилядолетна история - да бъде мост, а не да ни разделя, и то именно в името на нашето общо европейско бъдеще. Днес всички говорим за това общо европейско бъдеще, но именно вие сте залогът, вие сте нашата надежда, че ще го постигнем, и то по един такъв прекрасен начин, който днес бе постигнат", каза президентът.

"Искам да ви уверя, особено нашите гости от Северна Македония, че българската държава протяга ръка за искрено приятелство с нашите братя и сестри от Северна Македония. Аз вярвам, че тази ръка ще бъде също така приета по един честен начин, за да може именно за вас да отпаднат за в бъдеще всякакви препятствия - било то физически граници, било то предразсъдъци, така че ние наистина да градим нашето общо бъдеще", добави Радев.

"Аз ви благодаря, че вие днес, с вашата рисунка, с това, че сте заедно, с това, че чертаете и рисувате общото бъдеще на младите хора от двете страни на границата - вие давате един невероятен пример на възрастните какво и как трябва да се прави", каза още Румен Радев.

Снимка: БТА

Като част от стратегията да среща деца от двете страни на границата Фондация "Българска Памет" съдейства и за организирането на посещение на художниците в Европейския парламент в Брюксел. Ежегодно д-р Врабевски и екипът му организират и образователни семинари в България, на които канят деца от българската историческа диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Албания, както и младежи от Република Северна Македония, с цел сплотяване.