Дете падна от 6-метрова стена за катерене в развлекателен кът в столичен търговски център и си е счупило ръката. Инцидентът се случва по време на рожден ден. 

"В деня, в който празнувахме, имаше още един или два рождени дни. Служител от персонала дойде при мен да ми каже, че едно от децата е паднало лошо и най-вероятно е с фрактура", обясни пред bTV Силвия Дончева, която е организатор на тържеството и свидетел на инцидента. Тя обясни, че когато е влязла в детския център ѝ е била предоставена декларация, която да подпише с имената на децата и телефонни номера. И допълни, че инцидентът се е случил само пет минути след влизането в центъра. 

"Видях детето да лежи безжизнено на един диван, със замъглен поглед и в големи болки. Оказа се, че детето се е качило необезопасено до края на една от най-високите стени и оттам се е отпуснало на въжето, което е трябвало да го държи, е паднало", добави Силвия Дончева.

Детето вече е претърпяло една операция, след два месеца му предстои още една.

Майката на пострадалото дете - Десислава Атанасова, каза по Нова, че инструктажът, който са имали децата, е обяснявал как сами да обезопасят въжетата, с които се спускат по стената за катерене. "Тя се е обезопасила, но явно не достатъчно добре и не е имало никого около нея, т.е. никой не е контролирал това дали тя е закачена правилно за стената, дали е обезопасена."

След като момичето паднало от стената, служители на парти центъра я преместили - нещо, което лекарите не препоръчват при фрактура, уточни майката. Тя разказа, че след инцидента служителите препоръчали на родители, присъстващи на рождения ден, да не викат Спешна помощ, а детето да бъде закарано в "Пирогов" с автомобил. По думите на Десислава Атанасова това е опит да се избяга от отговорност - служителите искали дъщеря й да напусне възможно най-скоро територията на парти центъра.

След инцидента, разказа още Атанасова, детето отказвало да говори за падането. Било уплашено и тепърва предстояли консултации с психолог.

Извършваме проверка по случая. Това, което знаем със сигурност, е, че няма неизправност на устройството във "Фънтопия". Инструктажът за безопасност е бил проведен преди влизането на децата в залата. В конкретния случай детето е започнало да се катери без да се закачи за осигурителното устройство", обясниха от детския център.