Десетки журналисти и граждани се събраха пред Българското национално радио днес под мотото "Да дадем сигнал!". Проявата започна в 12 часа, а повод за недоволството е безпрецедентното прекъсването на сигнала на програма „Хоризонт” на 13 септември за повече от 5 часа.

Вижте още снимки тук

Протестът беше организиран от Асоциацията на европейските журналисти в България в защита на свободата на словото. Присъстващите направиха символична жива верига, която да свърже сградата на радиото и Телевизионната кула. Замисълът беше да се наредят символично 111 души, каквото е мястото на България в класацията за свободата на изразяване на "Репортери без граници".

"Ще пренесем на ръце сигнала, който в онзи злополучен петък, 13-и не успя да стигне от БНР до кулата и програма "Хоризонт" замлъкна за близо 5 часа в цялата страна", заявиха от АЕЖ. 

Прокуратурата започна наказателно производство по случая. Властите установиха, че прекъсването на сигнала не се дължи на профилактика, както гласеше официалното съобщение на ръководството на радиото.

Утре се очаква Съветът за електронни медии (СЕМ) да обсъди дали да отстрани сегашния генерален директор Светослав Костов след сигнали журналистите, че се оказва натиск. 

Снимки: Иван Григоров

На протеста бе и журналистката Силвия Великова, която бе опитано да бъде свалена от ефира на БНР и да й бъде отнет съдебния ресор, в който се изявява от години.

"Все по-малко хора ще рискуват да задават въпроси след случилото се с БНР", коментира тя, след като без възстановена отново на работа. 

Снимки: Иван Григоров

АЕЖ ще поиска и международно разследване на случващото се в БНР и настояха за отговорност и уважение към професията.

"Този случай се превръща в огромно предизвикателство за функционирането на българската държава - държавата трябва да може да гарантира справедливо разследване, а в момента не може", заявиха още от асоциацията.

Снимки: Иван Григоров

По тази причина сдружението настоява и българските власти да поискат международно разследване на случая, в което да се обърне сериозно внимание на възможното влияние от страна на прокуратурата, а СЕМ да спази закона и да отстрани генералния директор на БНР Светослав Костов.

АЕЖ иска още да се обяви нов конкурс за генерален директор на БНР, а до провеждането му да се помисли за временно управление от медийни професионалисти с безспорен авторитет. Организацията предлага при следващото изменение на Закона за радиото и телевизията да се предвиди по-широка професионална и гражданска квота в Съвета за електронни медии, както и да започне сериозен обществен дебат за ролята на обществените медии, така че да се гарантира, че те ще служат на обществото, а не на силните на деня.