Национален протест срещу насилието над животни събра десетки в редица градове на страната. Хората излязоха на демонстрациите заедно с домашните си любимци и плакати "Стоп на насилието", за да поискат ефективни присъди за насилниците и убийците на животни.

В София протестиращите се събраха пред Съдебната палата, а някои издигнаха снимки на малтретирани и убити животни и плакати с надпис "Проявата на жестокост над гръбначно животно е престъпление". Те настояват за по-строги наказания при посегателството над четириноги.

Протестиращите се организираха през социалните мрежи, а участниците в акцията настояха и за създаването на работеща зоополиция.

Повод за вълната от нетърпимост към насилниците на четириноги стана добилият публичност случай с кучето Мечо, малтретирано от Захари Шулев, който след намесата на полицията беше арестуван.

Още снимки от протеста в София вижте тук >>

Протестите първоначално започнаха пред неговия дом, а впоследствие и пред съда, тъй като хората се опасяваха, че обвиняемият може да бъде пуснат на свобода.

Снимка: Телеграм

Според защитниците на животните случаите на издевателства над тях у нас зачестяват, често бездомни и домашни котки и кучета стават жертва на разхвърляна отрова, антифриз, осакатяване или биват обстрелвани с пушка. 

Снимка: БТА

Акцията прерасна в национален протест, в който се включиха много протестиращи с животните си и във Варна, Русе, Шумен, Пловдив, Ловеч, Кърджали и други градове на страната.

Снимка: БТА

Протестиращите не възнамеряват да спират с протестите, докато държавата не погледне сериозно на проблема с насилито над животни.

Снимка: БТА

Според защитниците на животните се налагат промени в законодателството, а съдебна отговорност трябва да бъде въведена и за онези стопани, които изхвърлят безотговорно домашните си любимци на улицата. Протестиращите събраха подписка, която ще внесат в МВР, информира БНР.

Снимка: БТА

Над 100 русенци излязоха на протестно шествие, за да поискат завишаване на наказанията и криминализиране на подбуждането към насилие и убийство на животни, предава БНТ.

Исканията им са и за по-големи правомощия на зоополицията в страната. Организаторите призоваха хората да не се страхуват, а да подават сигнали, когато станат свидетели на малтретиране на животни.

Снимка: БТА

Десетки варненци се събраха на площад "Независимост" със своите домашни любимци. Протестиращите издигнаха плакати "Ние сме гласът на безгласните! Чуйте ни!" и "Садистите нямат място сред нас! Затвор за насилниците!"

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: Телеграм