Достъпът на около 40 000 граждани до електронните услуги на НАП може да бъде прекъснат. Причината са мерките за сигурност, които приходната агенция предприема, предава Нова тв.


Какво се променя и защо

От днес всички електронни услуги, предоставяни от НАП, ще бъдат достъпни единствено чрез използването на протокол TLSv1.2. Това се прави с цел гарантиране сигурността на обменяните данни, съобщиха от агенцията.

Тези, които използват операционна система Windows 7, чиято поддръжка от производителя изтече на 14 януари тази година, ще продължат да ползват портала за електронни услуги, но Агенцията не може да гарантира в кой момент порталът вече няма да бъде достъпен поради спиране на актуализациите на софтуера от Майкрософт.

Причината е, че машините с по-стара операционна система не получават от производителя защита срещу зловреден софтуер и са напълно открити за атаки.

Чрез новото изискване НАП цели пълното криптиране на данните, което не позволява те да бъдат разчетени от потребител, различен от изпращача и получателя.

Още в началото на годината от Приходната агенция предупредиха, че нейните клиенти ще трябва да обновят програмите на личните си компютри.

Промените идват след изтичането на лични данните на над 5 милиона българи.