Над 60 души се отзоваха само за ден на апела на лекар от Търговище и дариха кръв за родилката Стела в Кръвния център във Варна, след като жената отключи смъртоносния ДИК-синдром. Той е сравнително рядко срещан, но е смъртоносно усложнение при раждане, при което става невъзможно съсирването на кръвта. 

Кампанията по кръводаряване продължава и днес, като може да се дарява от всички кръвни групи, но с приоритет е АВ+, която е от по-редките. Стела, която роди първата си рожба на 25 септември, вече е преместена от болницата в Търговище в МБАЛ "Св. Анна" във Варна.

"Уникален момент на обединение! Браво, приятели! Вие сте невероятни! Поклон пред всички Вас! 60 прекрасни човека само за ден в град Варна!", пишат доброволците, притекли се на помощ на родилката. Близките на Стела споделиха, че тя е малко по-добре, но на този етап даряването на кръв трябва да продължи!", обръщат се към съпричастните от групата "Аз вярвам и помагам", които също отправиха апела.

Кръводаряването е в полза на Стела Николаева Георгиева от Търговище, напомнят инициаторите на акцията за спасяването на жената. Кръв може да се дари също така в Шумен, в Центъра по трансфузионна хематология в Търговище, както и в други градове.

"Стела е в малко по-добро състояние. За съжаление лекарите казаха, че е още критично състоянието и, но кръвоизливът е овладян. Това е добрата новина", разказва нейната приятелка Тодорка Станкова. 

"Критични остават следващите часове и дни. Благодаря на всички хора, които дариха от своята кръв, за да бъде спасена Стела. Молим се тя да прескочи и това препятствие, да се пребори за живота си и да започнат лекарите с лечението на последващите усложнения, които възникнаха! Сега най-важното е да бъде спасен животът и! ", написа още жената.

Лекарят, станал инициатор на кампанията за спасяването на живота на Стела - д-р Емил Абаджиев, също изказа своите благодарности към дарителите.

След като така и така се превърнах в някакъв тип организатор на това мероприятие, смятам за правилно да изкажа огромната си благодарност към всички съпричастни с проблемите и почти трагедията на едно семейство наши съграждани. От първата минута, в която започнахме да работим с тази млада жена, независимо през какво минахме, не съм спирал да вярвам ч,е краят ще е добър. Макар и още малко рано да бъдем свръх позитивни, нещата сякаш вървят в тази посока", пише в профила си в социалната мрежа д-р Абаджиев от болницата в Търговище.

"Едновременно с това подобна реакция, от нашите съграждани,ми възвърна вярата че ние можем да продължим да бъде общество и общност, които все още не са загубили толкова важния рефлекс да се помогне при нужда. Благодаря на всички които проявиха един от най-големите жестове на милосърдие днес - дариха част от себе си за един, вероятно непознат за тях, човек", написа във Фейсбук медикът.